Stina Isaksson (SD), Ronny Löfquist (S) och Tommy Edenholm (KV) tänker inte ställa sig bakom Centerpartiets förslag om att stänga skolan i Rydöbruk.
Stina Isaksson (SD), Ronny Löfquist (S) och Tommy Edenholm (KV) tänker inte ställa sig bakom Centerpartiets förslag om att stänga skolan i Rydöbruk. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Politiker reagerar mot förslaget att lägga ned Rydöbruks skola

Centerpartiets förslag om att lägga ned Rydöbruks skola får varken stöd av majoriteten Framtid Hylte eller av Sverigedemokraterna.
– Det är högst osannolikt att de får igenom sitt förslag, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

ANNONS
|

Oppositionsrådet Anna Roos (C) förslag om att lägga ned Rydöbruks skola har väckt många reaktioner, både bland invånare i sociala medier och bland övriga Hyltepolitiker.

– Jag blev förvånad och överraskad. Det här får stå för dem. Vi i Framtid Hylte kommer inte ha med något förslag om att stänga Rydöbruks skola i vårt budgetförslag för 2021, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd och kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

LÄS MER:Centerpartiet vill lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER:Därför vill vi att Rydöbruks skola stängs

Han företräder Framtid Hylte, som har majoritet i kommunfullmäktige. Utöver Socialdemokraterna ingår Kommunens Väl, Liberalerna och Vänsterpartiet.

– Eftersom vi röstar på vårt eget budgetförslag så är det högst osannolikt att Centern får igenom sitt förslag.

ANNONS

Elevunderlaget i Rydöbruk minskar

Befolkningsprognosen visar att elevunderlaget i Rydöbruk minskar, men Ronny Löfquist tycker att man måste ha lite is i magen.

– Jag delar Centerns uppfattning om att utvecklingen av antalet barn på orten ser bekymmersam ut. Men frågan är för tidigt väckt. Vi måste titta på elevutvecklingen de närmaste åren. I Falkenberg finns två-tre skolor som bara har 30-40 elever per skola.

I Hyltes nya översiktsplan var alla partier överens om att Torup och Rydöbruk är orter som kommer att växa på sikt.

– Vi har pekat ut möjliga bostadsområden i Rydöbruk och med det i åtanke behövs en skola på orten, säger Löfquist.

Vi har alltid värnat om de små skolorna. Jag blev förvånad över att Centerpartiet går ut med detta förslag.

Anna Roos har berättat om vad som har lett fram till förslaget: den slitna skolan blir för dyr att renovera och enligt Centern får Rydöeleverna en mer kvalitativ och likvärdig skolgång på en större skola.

– Jag förstår tanken att ju större skola, desto mer resurser kring eleverna. Det som talar emot detta är meritvärdena och andelen behöriga elever – där ligger Rydö skola på andra plats tre år i rad, säger Ronny Löfquist.

Renovering finns med i planen 2023

Flera av kommunens låg- och mellanstadieskolor har redan renoverats och näst på tur står skolorna i Torup och Landeryd innan det är dags att rusta upp Rydöbruks skola. 15 miljoner kronor är avsatta för att renovera Rydöbruks skola i Framtid Hyltes investeringsplan för 2023. Ronny Löfquist undrar var Centerpartiet har fått renoveringskostnaden 30 miljoner ifrån.

ANNONS

– När jag pratade med Hyltebostäder sade de 25-30 miljoner, men det är ingen exakt siffra utan en höftning, säger Anna Roos.

– Det är oseriöst att skjuta en summa från höften, kontrar Ronny Löfquist.

Hallandsposten den 23 augusti 2010. Kommunens Väl företräddes då av Peter Kölsten, Tommy Edenholm och Anna Roos (numera centerpartist) som berättade att de ”ömmar för skolor som Rydöbruks skola”.
Hallandsposten den 23 augusti 2010. Kommunens Väl företräddes då av Peter Kölsten, Tommy Edenholm och Anna Roos (numera centerpartist) som berättade att de ”ömmar för skolor som Rydöbruks skola”. Bild: HP Arkiv

För tio år sedan, inför valet 2010, stod Tommy Edenholm (KV) och Anna Roos (som på den tiden företrädde KV) på Rydöbruks skolgård och berättade hur de ömmade för den lilla skolan.

– Vi har alltid värnat om de små skolorna. Jag blev förvånad över att Centerpartiet går ut med detta förslag, säger Tommy Edenholm.

Anna Roos lämnade Kommunens Väl 2013 och sedan dess företrätt Centerpartiet.

Varför har du svängt i frågan om Rydöbruks skola?

– Tio år har gått. Redan då låg elevantalet runt 50-60 barn och slitaget på lokalerna har ökat de här tio åren. Jag tycker fortfarande att småskaligheten är viktig, men en skola kan bli för liten. I dag är det också större krav på dokumentation i lärarnas arbete, säger Anna Roos.

Stina Isaksson (SD) har goda erfarenheter av Rydöbruks skola. ”En nedläggning skulle fullständigt döda Rydö samhälle, skolan får bygden att leva”, säger hon.
Stina Isaksson (SD) har goda erfarenheter av Rydöbruks skola. ”En nedläggning skulle fullständigt döda Rydö samhälle, skolan får bygden att leva”, säger hon. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

”En nedläggning skulle döda samhället”

Sverigedemokraterna är kritiska till Centerpartiets förslag. Stina Isaksson (SD) har goda erfarenheter av Rydöbruks skola och dess personal eftersom hennes barn har gått på skolan förut.

– Det är märkligt att de lägger det här förslaget, Centerpartiet ska ju vara för landsbygden. Vi i SD är starkt emot detta och kommer absolut inte rösta med Centern. En nedläggning skulle fullständigt döda Rydö samhälle, skolan får bygden att leva. Alla kan inte bo i centralorten, säger Stina Isaksson.

ANNONS

Det är märkligt att de lägger det här förslaget, Centerpartiet ska ju vara för landsbygden.

Hon tycker att det finns pengar att spara på andra ställen.

– Vi har ett kommunhus som aldrig slutar växa. Man kan minska antalet ledamöter i fullmäktige eller minska politikernas arvoden.

”Vi har inte tagit ställning än. Det här är en komplex fråga”, säger Rolf Näslund (M) som ingår i samma allians som Anna Roos (C).
”Vi har inte tagit ställning än. Det här är en komplex fråga”, säger Rolf Näslund (M) som ingår i samma allians som Anna Roos (C). Bild: Roger Larsson

”Det är aldrig ett populärt beslut”

Frågan är då var Moderaterna står i frågan? Partiet ingår i samma allians som Centerpartiet. Rolf Näslund (M) blev informerad om nedläggningsförslaget i förväg, men har inte hunnit diskutera frågan på ett djupare plan med sina partikamrater.

– Vi har inte tagit ställning än. Det här är en komplex fråga och jag har själv varit med om att lägga ned en skola på Värmdö. Det är aldrig ett populärt beslut för man måste väga in så mycket. Vårt fokus är kvalitet och faktum är att vi har ett minskat elevunderlag i Rydöbruk. Det finns fantastiska lärare på Rydö skola, men pedagogiskt blir det svårt att ha hand om en 3-6:a-klass. Kommer lärarna att orka? Vilka förutsättningar har eleverna när de kommer till högstadiet? frågar sig Rolf Näslund.

ANNONS