Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HP arkiv
Bild: HP arkiv

Polisutredningar nedlagda efter omdiskuterade Facebook-inlägg

För ett tag sedan spreds bilder och negativa påståenden om Abshir Mohamed Abdi och Mustafe Ahmed, båda muslimer, i en Hyltes största Facebookgrupper. Polisen fick in två anmälningar om upphovsrättsbrott, men har nu beslutat att lägga ned båda förundersökningarna.

Lärarassistenten Abshir Mohamed Abdi gjorde en polisanmälan om att någon använt hans egna bilder föreställande honom och hans barn. Bilderna hade spridits på Facebook tillsammans med en allvarlig anklagelse kopplad till att Abdi är muslim.

LÄS MER: Ledande hyltepolitiker sprider uppgift om skolanställd: ”Han kan döda barn”

Utredningen har sedan hamnat hos Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

– Anmälan vi har behandlat gäller upphovsrättsbrott. Det var en av hans Facebookbilder som någon hade lagt på sin Facebook. Det ärendet har lagts ned, konstaterar Mattias Sjödahl, utredare av immaterialrättsliga brott på Noa.

Han berättar att det krävs ganska mycket för att polisen ska gå vidare med en utredning om upphovsrättsbrott.

M-politiker valde att avgå

Abshir Mohamed Abdi har även berättat för Hallandsposten att han har tänkt göra en polisanmälan om förtal efter att flera personer spridit bilderna tillsammans med negativa påståenden om honom på Facebook, bland annat i gruppen Diskus Hylte med 2 900 medlemmar. En av dem som delade ett sådant inlägg var moderatpolitikern Maj Brodin Johansson. Hon valde att avgå efter att partidistriktet hade inlett en utredning om hennes agerande i sociala medier.

”Där finns flera uttalanden som inte är förenliga med moderata värderingar eller vår politik, och då inte bara angående den skolanställde i Hylte”, sa Lars Püss, Moderaternas distriktsordförande, i en tidigare HP-intervju.

LÄS MER: Maj Brodin Johansson tvingas lämna sina uppdrag: ”Islamister påverkar Moderaterna”

LÄS MER: Distriktets Lars Püss (M): ”Vi tar starkt avstånd från hennes agerande”

Det är dock oklart om polisen har tagit emot någon förtalsanmälan och om den i så fall är pågående eller har lagts ned.

– Då hamnar det i så fall på en annan rotel. Vi jobbar bara med immaterialrätt. Jag kan inte se att det har inkommit någon mer anmälan, säger Mattias Sjödahl.

Ytterligare en polisanmälan

Hyltebruksbon Mustafe Ahmed, som tidigare var politiker och ordförande i SSU Hylte, gjorde också en polisanmälan efter att att han hade blivit omskriven i Facebookgruppen Diskus Hylte. I likhet med Abdi var det kopplat till att Ahmed är muslim. Mustafe Ahmed valde dessutom att att kliva av sina politiska uppdrag i samband med uppståndelsen.

LÄS MER: Mustafe Ahmed (S) avgår efter Facebookstorm

– Han har också bara anmält upphovsrättsbrott, inte förtal. Den förundersökningen är också nedlagd, bekräftar Mattias Sjödahl.

Ärenden som gäller förtal landar på det lokala polisområdet. Hallandsposten har under fredagen inte fått tag i någon utredare hos polisen i Falkenberg/Hylte som kan säga något om huruvida de utreder förtal eller inte.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här