Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte.
Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte. Bild: Johan Hammerby/arkiv

Polisens råd: ”Fotografera och märk dina verktyg”

Polisen lägger resurser på att utreda inbrott när det finns spår att följa upp. Förövarna kan vara såväl internationella ligor som lokala förmågor.

ANNONS
|

– Det görs alltid en bedömning kring när vi ska utreda dessa brott och jag hoppas att vi har varit på de platser där vi tycker att det är relevant, menar Anders Persson, stationsbefäl hos polisen i Hylte/Falkenberg.

LÄS MER:Fastighetsägare känner sig maktlösa efter inbrotten

Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte, berättar att inbrotten på landsbygden begås av såväl ligor som lokala förmågor.

Hur vanligt är det att ni lyckas utreda den här typen av brott?

– Det är både vanligt och ovanligt. En av de viktigaste faktorerna är att man har en väl fungerande brottssamordning som kan hitta gemensamma nämnare och se mönster mellan olika inbrott. De kan se om det rör sig om ett internationellt brottsnätverk eller om det är lokala människor med en kriminell livsstil, säger Pontus Remdahl.

ANNONS

Han berättar att det finns en brottssamordningsenhet som jobbar med just bostadsinbrott, seriebrott och åldringsbrott. Enheten kan bland annat se om det är samma tillvägagångssätt eller finns identiska skoavtryck på två olika brottsplatser.

Vad kan man göra som fastighetsägare för att förebygga dessa inbrott?

– Vi har tagit internationella ligor som bara är här för att begå brott. När vi stoppar en van eller minibuss med kanske hundra godspunkter, som motorsågar, röjsågar och elverktyg vill vi kunna lämna tillbaka dessa till sina rätta ägare, säger Remdahl.

Det som krävs är då att ägaren har märkt upp sina ägodelar på något sätt, till exempel med smart-dna eller märk-dna, och helst har kvittot kvar.

– Man kan också fota sina verktyg med jämna mellanrum och spara fotona på ett säkert ställe.

Pontus Remdahl tipsar om hemsidan samverkanmotbrott.se där det finns fler råd om hur man kan förebygga inbrott.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS