Polisen: Thang kan gå på sin skolavslutning

Polisen har ännu inte varit ute och letat efter Thang Nguyen, som skulle ha utvisats till Vietnam den 30 maj. Det påstår Marianne Paulsson, som är chef för Hallandspolisens utlänningsrotel. Hon vill att han ska kunna delta i skolavslutningen.

ANNONS
|

Dagen då 16-årige Thang Nguyen och hans 19-årige bror Ly gömde sig hade polisen inte ens fått ärendet på sitt bord, menar Marianne Paulsson. Enligt henne hade pojkarna inte behövt gömma sig från första början.

- Vi jagar inte honom nu och har aldrig ens börjat göra det. Jag tycker att det är viktigt att säga att han kan gå på sin skolavslutning.

När ärendet överlämnas från Migrationsverket till polisen, som ansvarar för att verkställa utvisningen, ska det gås igenom ytterligare en gång innan polisen söker upp den utvisade.

- När det gäller barnfamiljer så brukar vi först kalla familjen och prata med dem. Vi har dessutom inte för vana att utvisa någon inför en skolavslutning. Det har vi aldrig gjort och kommer aldrig göra, säger hon.

ANNONS

Just nu finns det därför ingen risk att polisen rycker ut oanmält och hämtar pojkarna.

- Nej, inte inför skolavslutningen, lovar Marianne Paulsson.

Hon vet inte hur lång tid det kommer att ta innan polisen verkställer utvisningen.

- Just nu är han inte efterlyst av oss. Vi kommer att kalla hit familjen, sedan får vi se vad de säger. Då pratar vi om deras hemresa och hur vi ska göra detta på bästa sätt. Jag tycker att Thang ska tala om för oss hur han ser på detta.

Hon är även beredd att ta detta samtal med honom via telefon. Enligt Paulsson är det ett komplicerat fall som kommer att ta tid och Thang riskerar inte något genom att komma in på ett möte.

- Jag kan inte ta en 16-åring i förvar. Hans bror skulle jag kunna ta i förvar om jag ville, men jag säger inte att jag ska göra det, säger Marianne Paulsson.

Kan ni påverka Migrationsverkets beslut?

- Det får ärendet visa om vi kan eller inte.

ANNONS

Migrationsverkets argument var att pojkarna inte hade acklimatiserat sig till samhället.

Kommer polisen att se över detta?

- Nej. Det bryr vi oss inte om. Det handlar inte om det för vår del utan hur detta ska verkställas på ett bra sätt för Thang. Nu är det fråga om tvång, att vi ska använda det polisiära tvång som behövs för att göra detta. Då gör vi det på det bästa möjliga sätt, om det går att göra.

Varken Thang eller Ly har någonstans att ta vägen när de kommer till Vietnam.

Hur ska man lösa situationen för pojkarna när de kommer fram?

- Det kan jag inte diskutera med dig för jag har inte läst igenom ärendet så noga.

ANNONS