Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friskolan i Långaryd ingår numera i ett globalt nätverk och har bytt namn från Laboraskolan till One School Nyby Campus. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv
Friskolan i Långaryd ingår numera i ett globalt nätverk och har bytt namn från Laboraskolan till One School Nyby Campus. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Plymoutharna och Campus Nyby bygger ut med fler årskurser

Om en förskoleklass startas vid den religiösa friskolan i Långaryd, Campus Nyby, uppges det bli ett hot mot kommunal verksamhet.

– Vi vill inte riskera att tappa vår personal om det startas förskola i Nyby och i förlängningen också blir lågstadieklasser vid den skolan, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Campus Nyby, som tidigare hette Laboraskolan, planerar starta en 6-årsgrupp hösten 2022. Då har man också gjort tillbyggnader vid sin skola. Förskolegruppen på 10-12 barn blir även start för att också bygga upp en klass för årskurserna 1-2, vilket man i dagsläget saknar.

Skolan bedriver sen 2007 undervisning på grundskolenivå, idag från årskurs 3 till 9. Eleverna kommer uteslutande från familjer knutna till den religiösa organisationen Plymouthbröderna, vars medlemmar huvudsakligen är bosatta i Gislaveds och Värnamo kommuner.

Hylte kommun ska yttra sig

Det är Skolinspektionen som begär Hylte kommuns yttrande inför det tillstånd som Campus Nyby eventuellt ska få. I remissvar på senare år, över andra friskolor i angränsande kommuner, har Hyltes politiker i regel varit emot.

Barn- och ungdomsnämnden säger nu också nej till Campus Nyby, på remiss till kommunstyrelsen som Skolinspektionen vill ha Hyltes svar från. Skolinspektionen kan ge Campus Nyby sitt sökta tillstånd, oavsett vad kommunen kommer fram till.

LÄS MER: Omtag och spadtag för före detta Laboraskolan

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!