Halland har fått en uppgörelse om hemsjukvård som båda parter, kommuner och region, beskriver som bra och dålig på samma gång - men som "båda kan leva med".
Halland har fått en uppgörelse om hemsjukvård som båda parter, kommuner och region, beskriver som bra och dålig på samma gång - men som "båda kan leva med". Bild: Bengt Nilsson/arkiv

Pest eller kolera? - avtal om hemsjukvården äntligen framme

Efter en seg och utdragen process finns nu ett förslag till uppgörelse mellan länets kommuner och Region Halland, om ansvar och ekonomi runt hemsjukvården.

ANNONS
|

– Det är den bästa dealen som gick att få. En uppgörelse som jag tror båda parter kan leva med, säger Hyltes kommunråd Ronny Löfquist (S), som sedan i våras varit kommunernas förhandlare gent mot regionen.

Gränserna har dragits för respektive parts åtagande för gamla och sjuka som bor i eget hem. Och en prislapp: Istället för 102 miljoner i ersättning till Hallandskommunerna, för bemanningen med sjuksköterskor, får kommunerna 140 miljoner av Region Halland per år. En poäng med uppgörelsen är också att det förslagna avtalet sträcker sig fram till 2029; det kommer nu råda flera år med fred i ämnet.

ANNONS

– Vad som är viktigt är att det skapar en stabilitet under än längre tid. Annars är det ett avtal som alla är lika nöjda och missnöjda med, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Grovt sett har det handlat om detta: Ska regionens sjukvårdsorganisation åka runt i länets alla delar och göra sjukvårdsinsatser hos gamla som har inte själva kan ta sig till vårdcentralerna? Eller ska kommunens hemtjänstorganisation passa på göra detta, när man ändå åker ut med mat, vänder på den gamle i sin säng och hjälper till med duschning och andra göromål? Det senare är vad kommunerna gör och har gjort sen länge, men som man inte har varit nöjda med hur mycket regionen betalat för den hjälpen.

– För länge sedan gjordes en skatteväxling. Den gäller fortfarande. Men omfattningen på hemsjukvården har ökat sedan dess, säger Ronny Löfquist.

För Hyltes del ger uppgörelsen 7,5 istället för 5 miljoner kronor i ersättningsbelopp.

I förhandlingarna har just för Hyltes räkning framförts att hemtjänsten utförs på en förhållandevis stor landyta, utslaget per vårdtagare. Avtalsförslaget syns inte ta hänsyn till detta. Däremot rymmer det en omräkningsfaktor som tar hänsyn till hur stort vårdbehov det finns i varje kommun, i relation till befolkningens storlek.

ANNONS

Att det utvecklades till en ”enmansförhandling” med Ronny Löfquist och Mikaela Waltersson, i varsin ringhörna, berodde på coronakrisen och hindret att hålla möte i större grupper.

– Jag har förstås stämt av med de övriga kommunerna innan vi avslutade, säger Löfquist.

Waltersson anger att det finns politisk enighet även inom regionen om uppgörelsen.

Överenskommelsen om hemsjukvården i Halland 2021-2028 ska nu klubbas av kommunerna och i regionfullmäktige - där redan om ett par veckor - innan det kommer att gälla, formellt från första april i år.

ANNONS