Miljöpåverkan från pappersbruket är såpass stor att kommunen tvingas ta ett nytt tag i planeringen för det nya bostadsområdet Parkstaden.
Miljöpåverkan från pappersbruket är såpass stor att kommunen tvingas ta ett nytt tag i planeringen för det nya bostadsområdet Parkstaden. Bild: Lennart Hildingsson

Parkstaden ritas om - beslut om hur bostäderna ska byggas skjuts upp

Kommunen tvingas göra om stora delar av planeringen för det nya bostadsområdet Parkstaden i Hyltebruk. Det är miljöriskerna för den utvalda platsen som kräver extra åtgärder.

ANNONS
|

Det är länsstyrelsen synpunkter, bland annat om buller från Bruket, som driver på den nya utvecklingen. Planarkitekterna har också svängt i fråga hur omfattande arbete man ska göra, till en mer utdragen planprocess med en ny remissrunda - utöver det man tänkte i oktober förra året.

Detta leder till att tidsplanen för Parkstaden spricker. Den angav att detaljplanen skulle antas politikerna under våren 2021 och att första spadtaget till de nya bostäderna skulle kunna tas redan nästa vinter.

Nu skjuts allt åtminstone 6 månader fram.

– Planen beräknas bli antagen av fullmäktige i december, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S), sedan kommunstyrelsens tillväxtutskott i förra veckan informerades om händelseutvecklingen.

ANNONS

Översynen leder också till att man får tänka om i fråga om byggnationen som sådan. En konsekvens, som politikerna informerats om, är att man inte längre kan bygga hyreshusen så nära Nissan som man tänkt. Detta till följd av de översvämningsrisker som uppstår vid extrema väderförhållanden, vilka man kan räkna med i framtiden.

– Vi tvingas flytta dem längre från vattnet, säger Ronny Löfquist.

Vad det betyder för bostadsprojektet är oklart, om man exempelvis tvingas minska exploateringsgraden. Ronny Löfquist hänvisar till tjänstemännen på plan- och bygglovskontoret.

”Kvartersmarken för bostäder kommer att flyttas upp. Utgångspunkten är att behålla storleken på byggrätterna, och det kommer bli grönområden både framför och nedanför byggrätterna”, skriver Siv Modée, som är plan och byggchef vid Hylte kommun, i ett svar på några skriftliga frågor som HP fått lämna.

Till de undersökningar som ska komplettera utredningen om Parkstaden anger hon en ”geoteknisk” och en ”miljöteknisk”.

Arbetet har också fått en ny projektledare, Louise Holmström-Nobel som i slutet av förra året tog över stafettpinnen som planarkitekt i Hylte.

Det är alltså den statliga länsmyndighetens synpunkter på det tidigare planförslaget som väger tungt; länsstyrelsen varnar för betydande miljöstörningar på boendemiljön i Parkstaden. Det gör man bland annat till följd av det nära avståndet till tidningspappersbruket, som ligger på motsatt sida av Brogatan.

ANNONS

Det är endast ett par hundra meter mellan maskinbyggnaderna och de tilltänkta bostäderna. Länsstyrelsen är orolig för buller. Detaljplanen bör, anger man, garantera att kommande hyresgäster inte behöver uppleva ljudnivåer - på sina uteplatser exempelvis - som överskrider Boverkets normer. Det gör inte det förslag till plan som ställdes ut i höstas.

Riskerna för skred, ras och erosion i strandområdet vid Nissan, där bostäderna varit tänkta att byggas, är enligt länsstyrelsen inte heller tillräckligt utredd.

”Det behöver säkerställas i detaljplanen att bebyggelsen inte riskerar att översvämmas.” (ur länsstyrelsens samrådsyttrande över Parkstaden)

– Vi kan inte bortse från länsstyrelsens yttrande, säger Ronny Löfquist. Vi riskerar i så fall att länsstyrelsen upphäver planen efter att vi antagit den.

Han bedömer att förseningen av projektet inte kommer att försvåra den fortsatta exploateringen av området. De byggföretag och entreprenörer som man tidigare haft kontakt med hålls underrättade.

– En positiv konsekvens blir att vi får en bättre plan, som får en större förankring hos de som är berörda, påpekar han.

ANNONS