Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Mannen slog mot kvinnan. Men barnet fanns där och mannen var likgiltig för att våldet”, säger åklagaren Olof Åberg, som åtalar pappan till en 9-månders bebis för grov misshandel.
”Mannen slog mot kvinnan. Men barnet fanns där och mannen var likgiltig för att våldet”, säger åklagaren Olof Åberg, som åtalar pappan till en 9-månders bebis för grov misshandel.

Pappa spräckte skallen på sin bebis – slog mot mamman

Mannen överöste sin sambo med sparkar och slag, som också träffade parets nio månader gamla barn som kvinnan höll i famnen.

Barnet liksom sambon fick allvarliga skador. Båda kördes, efter att polis kommit på plats till lägenheten i Rydöbruk, med ambulans till sjukhus.

Det lilla barnet, parets gemensamma son, hade då skador på huvudet. Förutom svullnader fanns ett par sprickor eller brott på skallens ben, dels på sidan och dels i nacken, med blödningar innanför huden. Vid en närmare undersökning konstaterades också att vävnader i hjärnan hos det lilla barnet tagit skada av våldet.

– Mannen slog mot kvinnan. Men barnet fanns där och mannen var likgiltig för att våldet också drabbade barnet, berättar kammaråklagare Olof Åberg, om åtalet som inbegriper grov misshandel av både sambon och sonen.

När det lämnades in till tingsrätten under onsdagen, innehöll polisutredningen detaljer som fick rättens granskande jurist att sekretessbelägga hela förundersökningen.

– Jag vill inte, innan huvudförhandlingen hålls i rätten, gå in på vad som ledde till gärningarna som den tilltalade misstänks för, säger Olof Åberg.

Det var under en kväll i början av februari som larmet gick till SOS. Paret har bott i samhället under ett par månader och flyttat runt under en tid, med adresser i Småland och Västergötland. Mannen, som är 30-årsåldern, greps, anhölls och sitter nu häktad.

Paret har ytterligare ett barn, två gammalt, som blev vittne till misshandeln.

– Det barnet var närvarande vid misshandeln, säger Åberg.

Mannen har erkänt att han slog sin sambo. Enligt Olof Åberg har han vidgått två slag.

Till bevis över hur grov eller utdragen misshandeln varit, både mot kvinnan och sonen, finns i utredningen ett par inspelningar. Dels har kvinnan själv lyckas göra en ljudinspelning av misshandelsförloppet, som inte är ett telefonsamtal, dels finns larmsamtal med SOS. Båda kommer att spelas upp i rätten.

Enligt åklagaren, och utredningsmaterialet, har det förekommit våld riktat av mannen mot sin sambo under hela den tid de haft barn tillsammans. Därför kommer rättegången också att ställa mannen till svars för grov kvinnofridskränkning, genom fysiskt våld och kränkande tillmälen som kvinnan fått utstå från hösten 2018 fram till den våldsamma kvällen i vintras i Rydöbruk.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här