Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pandemin gav Zofia Sarna tid att öppna en egen bokhandel

Hemma i villan har Långarydsbon Zofia Sarna startat ett eget antikvariat som främst riktar sig till köpare på webben. Idén visade sig ligga helt rätt i tiden, med tanke på coronapandemin. Bara sedan i höstas har Zofia märkt upp omkring 6 000 titlar.

Zofia Sarna kommer ursprungligen från Polens huvudstad Warszawa där hon jobbade som journalist på en tidning. Nu har hon bott i Långaryd i 16 år tillsammans med sin sambo och två barn. Under dessa år har hon hunnit med flera olika jobb, allt från fabriksarbetare till SFI-lärare, och dessutom tagit en magisterexamen i sociologi.

Efter en period av arbetslöshet bestämde hon sig för att ordna sitt eget jobb.

– Min man såg att en annons på Blocket, en person i Helsingborg ville sälja sitt antikvariat och då föddes idén att ha ett eget antikvariat, berättar Zofia Sarna.

Döpte sin bokhandel efter en fågel

I ett rum i källaren ställdes hyllor i ordning och sommaren 2020 ägnade de åt att köra böcker från Helsingborg till Långaryd. Sedan september har hon har själv sorterat, märkt upp och fotograferat ungefär 6 000 begagnade böcker i alla sorters genrer, allt från historiska alster och faktaböcker till modern litteratur och tidskrifter.

– Jag hinner lägga upp 60 böcker på en dag eller mellan 80 och 100 tidskrifter. Om kunderna har frågor om böckerna kan de också ringa, sms:a eller mejla.

Zofia Sarna driver det webbaserade antikvariatet Red Ibis från villan i Långaryd. Bild: Isabel Bark
Zofia Sarna driver det webbaserade antikvariatet Red Ibis från villan i Långaryd. Bild: Isabel Bark

Zofia har döpt sin bokhandel till Red Ibis (röd ibis), efter en helig egyptisk fågel. Guden Thoth, som avbildades med ett ibis-huvud, är nämligen skrivkonstens beskyddare.

– Antikvariatet är framför allt webbaserat, jag använder mig av plattformen Bokbörsen. Där finns redan ett kontaktnät och jag behöver inte bygga upp en egen hemsida.

Svenska och utländska kunder

Även om det går att göra tidsbokade besök i antikvariatet, passar det Zofia bra att det mesta säljs via webben. Där når hon både svenska och utländska kunder. Förutom svenska böcker säljer hon böcker på engelska och danska. Så fort en beställning är gjord packar Zofia boken och skickar iväg den.

– Jag har till och med skickat böcker till USA och Italien.

Ett webbaserat antikvariat visade sig ligga helt rätt i tiden, konstaterar hon.

– Med tanke på coronapandemin handlar folk alltmer på nätet och kan beställa böcker även om de är sjuka. Det märks att fler sitter hemma och läser nu.

LÄS FLER NYHETER OM LÅNGARYD:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här