Hemma från sitt hus i Glöshult utanför Torup har Evy Johansson samlat in 3 537 namn i ett försök att rädda Krösatågen.
Hemma från sitt hus i Glöshult utanför Torup har Evy Johansson samlat in 3 537 namn i ett försök att rädda Krösatågen. Bild: Fredrik Almryd/HP Arkiv

Över 3 500 personer säger nej till avveckling av Krösatågen

Evy Johansson, som kallar sig för Hyltes ”Greta Thunberg”, har lyckats samla in flera tusen namn som protesterar mot avvecklingen av persontågen på HNJ-banan. Listan med namn tänker hon räcka över till de ansvariga politikerna.

ANNONS
LocationTorup|
|

Hallandsposten skrev tidigare i somras om Evy Johanssons initiativ. Vid ett informationsmöte hade Hallandstrafiken presenterat ett bussalternativ till Krösatågen, som skulle innebära slutet för persontågtrafiken på HNJ-banan. Då kände Evy, som bor utanför Torup, att hon måste göra något åt saken.

– Det är redan trångt på vägarna och järnvägen finns ju redan. Varför inte använda den då? säger Evy Johansson.

LÄS MER:Bussalternativ till Krösatågen läggs fram – ”En väldigt dålig idé”

LÄS MER:Mikaela Waltersson (M) om bussalternativet – ”Det är inga hemligheter”

”Ett kulturarv vi har att förvalta”

Enligt henne betyder HNJ-banan mycket för olika samhällsgrupper, allt från personer med intresse för tåghistoria – till miljökämparna. Men också företagen som använder järnvägen för gods och alla resenärer som pendlar till jobb, skola eller familj.

– Det är ett kulturarv vi har att förvalta och Tågdagarna har visat att det finns ett intresse.

ANNONS

Evy startade en digital namninsamling vid namn ”Rädda Krösatågen” som tog fart direkt. Namn efter namn fylldes på listan. I skrivande stund har 3 537 personer skrivit under och därmed visat sitt missnöje inför en avveckling av Krösatågen.

– Det blev ett fantastiskt gensvar. Jag trodde aldrig att jag skulle få ihop över 3 500 namn. Jag känner mig överväldigad och tacksam över alla som har engagerat sig.

Hylte egen Greta Thunberg?

Gensvaret har också varit stort från föreningar och media.

– Jag har känt mig lite som Greta Thunberg, konstaterar Evy.

LÄS MER:Anna Roos (C) saknar analys om godstrafik på HNJ-banan

Nästa delmål är att nå upp till 4 000 namn. Tanken är sedan att hon inom en snar framtid ska överräcka namninsamlingen till de styrande politikerna inom Region Halland och Hallandstrafiken.

– Man kan bara hoppas att de tar till sig våra synpunkter. Budskapet bör ha gått fram. Men tyvärr är det ekonomi som styr det mesta.

LÄS MER:

ANNONS