Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Otrevlig lukt kan uppstå när vattennivån ska sänkas i damm

Rivningsarbetet av de gamla dammarna i Rydöbruk är på gång. Hylte kommun förvarnar för att otrevlig lukt kan uppstå i samband med att vattennivån i Glassbodammen ska sänkas.

I veckan pågår Statkrafts arbete med att sänka nivåerna i Glassbodammen. Den så kallade avsänkningen är en del av projektet där företaget river ut dammarna som tillhörde det forna Rydö kraftverk. Syftet är att återställa vattnets naturliga väg genom Klubbån som leder genom Rydöbruk.

Avsänkningen sker i etapper och det finns en risk för tillfälliga lukter i området. Lukterna uppstår när mark som har legat länge under vatten syresätts.

”Detta är helt naturligt och kommer att gå över”, meddelar Hylte kommun på sin hemsida.

Den första etappen pågår fram till den 31 mars. I början av april startar sedan själva rivningsarbetet: först ut blir Sågverksdammen och därefter Glassbodammen.

Rydö kraftverk har tidigare utvunnit energi från Nissan, men kraftstationen togs ur bruk och revs 1992 i samband med att den nya kraftstationen i Hyltebruk började användas. Dammarna i Rydöbruk och vissa anläggningsdelar vid kraftstationsläget fick stå kvar.

2019 fick Statkraft klartecken av Mark- och miljödomstolen att riva dammarna, trots motstånd från flera parter. Oron består i att landskapsbilden kommer att förändras, att djur- och naturliv kan påverkas och att risken för översvämningar kan öka.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!