Björn Oscarsson (stående) och Dag Svensson vid en naturpasskontroll i skogarna öster om Hyltebruks samhälle.
Björn Oscarsson (stående) och Dag Svensson vid en naturpasskontroll i skogarna öster om Hyltebruks samhälle.

Orienterarna hakar på naturintresset

Upptäck naturen utanför Hyltebruk. Passa också på att lära dig hitta i den med hjälp av en karta.

ANNONS
|

Uppmaningen kommer från Hylte orienteringsklubb som satt samman ett kit med karta och anvisningar, samt ett startkort för den som vill vara med och tävla i en utlottning om priser.

Man kallar det naturpass och det finns att köpa i en handfull butiker i Hyltebruk.

– Vi kom på att göra detta då det under våren blivit många fler än tidigare som kommer på våra träningsorienteringar, vilka vi har på tisdagskvällar, berättar Björn Oscarsson.

Han tolkar det som att naturen och friluftsliv för en del blivit en fristad och aktiviteter under coronarestriktionerna.

Den som skaffat naturpasset uppmanas att i egen takt och ordning leta upp orienteringsskärmar i skogstrakterna sydöst om Hyltebruk - i ett stråk som sträcker sig från Staffansbo närmast samhället till en bortre kant som tangerar vägen mellan Färgaryd och Bexet.

ANNONS

Bland annat leder kontroll 13 till - vid sidan om vägarna liggande - torpet Malmaryd, vilket tjänade som Hyltebruks ålderdomshem fram till 1937.

Trettio kontroller är utsatta på kartan. För att lämna in startkort och delta i utlottningen räcker det med att ha hittat tio. Allt pågår fram till en bit in i oktober.

– Sen hoppas vi förstås att det kan ge intresse för orientering hos några, säger Dag Svensson, som är vice ordförande i orienteringsklubben.

Naturpasset är det första arrangemanget, eller "tävlingen" om man så vill, som föreningen självt arrangerat på länge. Senast var det 2-milen i orientering som 2015 hölls i Torup.

ANNONS