De två oppositionsfalangerna C/M och SD kommer båda att läga fram egna kompletta budgetförslag till kommunfullmäktiges möte om knappt två veckor. Anna Roos (C) representerar den ena falangen.
De två oppositionsfalangerna C/M och SD kommer båda att läga fram egna kompletta budgetförslag till kommunfullmäktiges möte om knappt två veckor. Anna Roos (C) representerar den ena falangen. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Oppositionen x 2 kommer att presentera egna kommunala budgetar

Den politiska oppositionen i Hylte - dess båda falanger - kommer att presentera egna förslag till budgetar först till kommunfullmäktiges möte om knappt två veckor.

ANNONS
|

De valde att ”passa” vid kommunstyrelsens budgetmöte under torsdagen; de valde formellt att avstå från att delta när punkten kom upp på dagordningen.

– Vi har inte fått alla förutsättningarna förrän nu, säger Sverigedemokraten Stina Isaksson, och hänvisar både till beräkningar av statsbidrag som ännu inte är helt kompletta, och till att de övriga partierna i kommunstyrelsen fick ta del av majoriteten Framtid Hyltes budgetförslag först under torsdagen.

Däremot kommer oppositionen - både den grupp som Centern och Moderaterna utgör och Sverigedemokraterna i en annan kant - inte att presentera sin fördelning av resurser till den kommunala verksamheten i rader och tilläggsyrkanden till den det som nu formellt även är kommunstyrelsens förslag.

ANNONS

– Vi kommer att ta fram ett eget fullständig budgetförslag, säger Anna Roos för Centern och Moderaternas räkning.

– Vi lägger ett eget förslag. Det blir inte en lista med yrkanden om ändringar i majoritetens förslag som vi hade förra året, säger Stina Isaksson (SD).

Hon säger att hennes parti att skriva in större resurser till skola och barn med behov av särskilt stöd i sitt förslag.

Anna Roos vill inte gärna avslöja vad C och M kommer med och hänvisar till minst ett budgetmöte som dessa partier har kvar i nästa vecka, men ger en vag fingervisning då hon recenserar Framtid Hyltes budget - vilken HP redogjorde för igår.

– De kallar den en Stark budget för en osäker tid. Osäker tid? Ja. Men knappast en stark budget, säger Anna Roos. Den har visserligen satsningar på ena raden, men det följs och tas ut av besparingar på en annan.

Hon hänvisar bland annat till att alla förvaltningar får ett generellt besparingsbeting på ett procent, som drabbar dem med totalt 6,8 miljoner kronor.

– Tillsammans med att ett tidigare tillfälligt anslag som inte finns kvar, tror jag exempelvis att kultur- och folkhälsonämndens budget har en alldeles för liten ram. säger Roos.

ANNONS

Hon noterar också att de stora belopp som kommunstyrelsen och fullmäktige brukar ha till oförutsedda kostnader som dyker upp under verksamhetsåret, nu är borta i Framtid Hyltes budgetförslag för 2021.

– Det betyder att nämnderna inte längre kan komma och begära mer, när det inte gått så bra för dem. Det blir tuffare för dem.

Budgetfullmäktige i Hylte hålls torsdagen 12 november.

ANNONS