Oppositionen vill slippa akuta lösningar för skolor och äldreboenden

Hyltes oppositionspartier Centerpartiet och Moderaterna vill se helhetsutredningar som banar vägen för hur Hyltes skolor och äldreboenden ska se ut i framtiden.
– Långsiktiga utredningar kan göra att vi slipper hamna i akuta lösningar, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

ANNONS
|

Under tisdagen presenterade Anna Roos (C), Malin Svan (C) och Bo Gunnar Åkesson (M) oppositionens budgetförslag inför 2021 och vill genom detta framför allt sätta fokus på kärnverksamheterna.

– Vi delar majoritetens omvärldsanalys att kommunens utgifter överstiger inkomsterna. Men vi vill prioritera vård, skola och omsorg. Vi har en realistisk budget som är fri från röstfiske, menar Bo Gunnar Åkesson.

Oppositionen tycker att majoriteten Framtid Hylte har misslyckats med att ge en helhetsbild över hur framtidens skolor och äldreboenden ska se ut i Hylte kommun. Därför efterlyser de grundliga helhetsutredningar som ska ska visa om det är bäst att renovera eller bygga nytt – till exempel när det gäller Torups skola och Malmagårdens äldreboende.

ANNONS

– Långsiktiga utredningar kan göra att vi slipper hamna i akuta lösningar. Vi behöver få upp fakta på bordet. När det gäller besparingar anser vi att folkvalda ska fatta besluten, den bördan ska inte hamna på äldreboendenas chefer eller skolornas rektorer, säger Anna Roos.

Satsa på barn med särskilda behov

En punkt i budgetförslaget, som de redan hunnit få kritik för bland invånare, är förslaget om att avveckla Rydöbruks skola. Centerpartiet och Moderaterna är eniga om att det behöver läggas mer pengar på pedagoger och undervisning och mindre pengar på lokaler.

LÄS MER:Centerpartiet vill lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER:Politiker reagerar mot förslaget att lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER:Barn och föräldrar rasar mot förslag: ”Katastrof om skolan läggs ned”

– Vi avsätter pengar för barn med särskilda behov och då kan det i sin tur gälla elevassistenter, specialpedagoger eller elevhälsa. Det får nämnden ta ställning till. Dessa barn vill vi inte spara in på, säger Malin Svan, som är andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Oppositionen menar dock att stängningen av Rydöbruks skola kan dröja ett tag eftersom skolan behövs som evakueringslokal under tiden som skolorna i Torup och Kinnared renoveras. Men om det i stället byggs en ny skola i Torup kan Rydöskolan avvecklas tidigare.

Bekämpningen av barnfattigdom i Hylte är en hjärtefråga i oppositionens budgetförslag.

– 12,4 procent av barnen i Hylte lever i fattigdom. För de familjerna hjälper det inte att få en gratis månad barnomsorg på sommaren eller gratis busskort. De här barnen behöver se att deras föräldrar har ett jobb att gå till, säger Anna Roos.

ANNONS

Minska arbetslösheten

Att öka genomflödet i vuxenutbildning och SFI är ett sätt att öka chansen till jobb och självförsörjning, menar oppositionen som också förordar satsningen Industrispåret som ett sätt att minska arbetslösheten.

Enligt oppositionspolitikerna behövs det generellt tas fler helhetsgrepp i kommunen. Att göra insatser i VA-nätet och gatubelysningen är två exempel.

Fakta: Ett axplock ur Centerpartiets och Moderaternas budgetförslag

• Förstudier om nya förskolor i Rydöbruk och Långaryd samt gymnastikhall i Rydöbruk, men på sikt en avveckling av Rydöbruks skola.

• Utreda om Torups skola ska renoveras eller om det i stället ska byggas en ny skola på orten.

• Avgiftsfri simundervisning för barn upp till tolv år.

• Satsning på barn med särskilda behov inom grundskolan och grundsärskolan.

• Ta bort avgiftsfri sommarmånad i förskolan och fritidshem.

• Starta upp nattvandring.

• Starta utbildningen Industrispåret i samverkan med näringslivet.

• Avsluta erbjudandet om fria resekort i kollektivtrafiken.

• Satsning på gatubelysningen. Byta ut lampor och armaturer till LED.

• Utreda om Malmagårdens äldreboende i Hyltebruk ska renoveras eller ersättas med nybyggnation.

LÄS OM MAJORITETENS BUDGETFÖRSLAG:

ANNONS