Oppositionen kallar till ett extra möte om skolan

Den samlade politiska oppositionen i Hylte driver nu fram ett extra möte - mot den S-styrda majoritetens vilja - kring skolans krisande ekonomi.

ANNONS
|

– Det behövs för att vi som sitter i nämnden har frågor som vi vill ta upp, få svar på och diskutera, säger Malin Svan, Centerpartistisk ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

Det är hon, hennes partikollega Lennart Ohlsson och Sverigedemokraten Stina Isaksson som, i en gemensam skrivelse, "kräver" ett extra möte nästa tisdag med barn- och ungdomsnämnden.

Eftersom trion utgör minst en tredjedel av nämndens ledamöter får de enligt kommunallagen nu också igenom sitt krav.

Skolpolitikerna fick på en föredragning 22 januari ta del av den externa konsultutredningen "En budget i balans", vilken var beställd av kommunstyrelsen. Nu dröjer det till 26 februari innan utredningen behandlas politiskt i nämnden.

ANNONS

Malin Svan förklarar att hon som politiker har frågor att reda ut innan mötet 26 februari, då man förväntas fatta beslut om nedskärningar i skolans ekonomi - vilka i konsultförslaget nästan uteslutande bara handlar om personal.

– Jag vill inte då ta beslut om besparingar som sen inte visar sig genomförbara. Därför har vi också begärt att rektorer och övriga som har budgetansvar är med på mötet och lämnar sina synpunkter.

Att göra detta den 26:e och skjuta besluten fram till ett senare möte tycker hon inte är ett bra alternativ.

– Det får inte dra ut mer på tiden nu, säger Malin Svan.

Hon pekar då på att obalansen i ekonomin har fått tippa allt brantare sedan man redan förra våren började upptäcka den, men först inte trodde på siffrorna. Utöver ett anställningsstopp, vilket löper tills vidare, har nämnden ännu inte fattat några beslut som reducerar kostnader eller förbättrar skolverksamhetens intäkter. Preliminärt uppgår underskottet 2018 till 30 miljoner kronor.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Maria Hedin (S), säger till HP att det inte behövs fler möten än de planerade, vilket bland annat innefattar ett arbetsutskott på tisdag - då nämndsmötet 26 februari bereds.

- Men vill de ha ett extra möte, blir det så, eftersom kommunallagen ger dem den rätten.

ANNONS

Redan 9 april ska barn- och ungdomsnämnden dessutom lämna ifrån sig sitt budgetförslag för 2020.

Malin Svan säger, apropå att hon vill lyssna på skolledarna, att man till vissa delar är skeptisk till utredningsrapporten.

– Den generaliserar hårt när man räknar på hur många anställda man kan vara.

Hon pekar på att utredaren inte tar hänsyn till skillnaden på exempelvis förskoleenheterna i Kinnared och Landeryd, om man ställer dem intill Sörgårdens förskola med alla sina avdelningar och som är störst i Hylte.

På den lilla förskolan behöver man först främst ha schemalagt så att det finns personal på plats som öppnar på morgonen och stänger på eftermiddagen och därefter fördela sina personaltimmar på verksamheten under dagen.

– Men på Sörgården kan man samköra på avdelningarna så att man hjälper varandra med att vara först och öppna. Det är en dialog runt den typen av frågor som vi efterfrågar, säger Malin Svan. Sen kanske det finns andra sätt att spara än på personal, kanske på lokaler, tillägger hon.

ANNONS