Omtag och spadtag för före detta Laboraskolan

Bygglovet för idrottshallen löpte ut – nu planerar före detta Laboraskolan för en tillbyggnad och en annan idrottshall. Därtill har skolan ingått i ett globalt nätverk för liknande skolor.

ANNONS
LocationLångaryd||

För några år sedan rapporterade Hallandsposten om att före detta Laboraskolan - friskolan i Långaryd som drivs av medlemmar från Plymouthbröderna - fick bygglov för en idrottshall 300 meter från huvudbyggnaden.

– Det bygget blir inte av, utan i stället kommer vi att bygga en idrottshall intill skolan. Det blir ingen värstinghall eftersom vi inte har så många elever, men det blir så mycket plats att man exempelvis kan spela volleyboll, säger Dan Malmström, ordförande för friskolan.

Utöver planerna på en ny idrottshall planeras en tillbyggnad med ett större klassrum.

– Det blir ett så kallat learning center. Tidigare har vi haft tillfälliga baracker, men nu ska vi ta bort dem och göra det riktigt snyggt här, berättar Dan Malmström.

ANNONS

Byggnationerna är emellertid inte det enda som är nytt, utan skolan har också gått med i det globala nätverket One School – det vill säga Plymouthbrödernas nätverk för de egna skolorna. I samband med inträdet bytte skolan namn från Laboraskolan till One School Nyby Campus.

– Tidigare hade alla skolor egen logga och eget namn, men nu har alla campus samma logga och heter One School-någonting, säger Dan.

Vidare menar Dan att det faktum att friskolan nu ingår i det globala nätverket inte innebär att skolan riskerar att bli sämre i sin efterlevnad av svenska lagar och regler.

– Vi är med i nätverket, men lyder fortfarande under svenska lagar och läroplaner. Att vi har anammat One Schools upplägg betyder att vi jobbar tillsammans med andra skolor runt om i världen. Vi delar pedagogiska initiativ och jobbar mycket med så kallad self directed learning. Det är ett koncept inom One School där eleverna är självstyrda och tränas i kritiskt tänkande, säger han.

Sedan starten för drygt tio år sedan har skolan varit uppe för diskussion i flera omgångar, och först år 2017 klarade skolan ett granskade besök från Skolinspektionen utan anmärkning.

Är namnbytet ett sätt att komma ifrån det som tidigare har skrivits om skolan?

ANNONS

– Det var inte av den orsaken som vi bytte namn, utan det är för att vi gick med i One School. Vi har delvis varit med i nätverket tidigare, men då inte anammat konceptet i sin helhet.

ANNONS