I Vegaholm, en bit från Nissastigen mellan Hyltebruk och Långaryd, bryts bergmaterial som krossas till makadam som används till mark- och vägfyllning.
I Vegaholm, en bit från Nissastigen mellan Hyltebruk och Långaryd, bryts bergmaterial som krossas till makadam som används till mark- och vägfyllning. Bild: Lennart Hildingsson

Olyckan med grävmaskinen förblir ett mysterium

Orsakerna kring dödsolyckan i bergtäkten utanför Långaryd har inte gått att reda ut. Föraren till maskinen var erfaren i sitt yrke, vilket drar ned på eventuella teorier att denne gjort något misstag.

ANNONS
|

Åklagarkammaren för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg har lagt ned sin utredning, vilket i sin tur lett till att Arbetsmiljöverket avslutar sitt ärende.

– Det har inte gått att utreda vilken omständighet som varit orsak till olyckan, säger Magnus Clase, som varit åklagare i utredningen.

Det var 3 juni 2019 som en grävmaskin vid Sandahls bergtäkt i Vegaholm störtade ned från täktkanten. Det var ett fall på cirka 20 meter som ledde till att maskinföraren omkom. Föraren, en 46-årig man från Vetlanda, jobbade ensam. Därför har det inte funnits några vittnen till händelsen att prata med.

– Att den drabbade i den här typen av olyckor avlider är i allmänhet en svårighet för att få klart för sig vad som hänt. Detta har inte varit något undantag från det, säger Magnus Clase.

ANNONS

Det har funnits en mängd teorier och trådar att följa, men ingen har lett fram till en förklaring. Clase anger att det skulle kunna ha uppstått ett fel på maskinen. Men den var förhållandevis ny, så sannolikheten att ett svar finns åt det hållet har setts som liten. En annan har gällt väderförhållandena, att marken runt täkten underminerats eller försvagats.

– Det pratades om att det varit mycket regn under den perioden. Men det har inte kunna slå fast en sån orsak.

Clase påpekar också att föraren hade lång erfarenhet av sitt arbete och var förtrogen med täkten.

Hans utredningen gjordes med utgångspunkt från om det kunde misstänkas något arbetsmiljöbrott, från arbetsgivarens sida. Något sådant har inte kunnat ses.

Från Arbetsmiljöverket, vilket likt åklagarmyndigheten startade en utredning direkt efter olyckan, meddelas att deras utredning - vilken bedrivits avvaktande - också lagts ned. Detta till följd av att polisutredningen avslutats.

ANNONS