Våren 2020 fick samtliga medarbetare som jobbar på Hylte kommun och Hyltebostäder en vårpresent om 150 kronor att handla för hos ett lokalt företag.
Våren 2020 fick samtliga medarbetare som jobbar på Hylte kommun och Hyltebostäder en vårpresent om 150 kronor att handla för hos ett lokalt företag. Bild: Stefan Bennhage

Oklart om kommunens anställda får någon vårpresent

I mars 2020, när coronapandemin var ett faktum, beslutade Hylte kommun att ge alla anställda, inklusive timanställda, en vårpresent. Den här våren är det dock oklart om det blir någon present eller hur kommunen på annat sätt kan stötta lokala företagare.

ANNONS
|

Förra våren lanserade Hylte kommun ett åtgärdspaket med fem punkter för att hjälpa företagen under coronapandemin. En av punkterna var att ge en vårpresent till samtliga medarbetare som jobbar på Hylte kommun och Hyltebostäder om 150 kronor att handla hos ett lokalt företag. I år är det dock oklart om det blir någon vårpresent till de kommunanställda.

– Det får vi se. Det beror på det ekonomiska läget, hur pandemin utvecklar sig och hur det ser ut i våra verksamheter. Det var en kombination av att uppmärksamma våra anställda och att stötta näringslivet, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Till skillnad från julgåvan var vårpresenten något som även timanställda fick ta del av förra våren. Som HP skrev nyligen kommer de 82 timanställda som har vikarierat motsvarande tre månader av året inte att kompenseras i efterhand för julgåvan.

ANNONS

LÄS MER:”Beslutet om julgåvan var otydligt” – men det rivs inte upp

– Vilken gränsdragning vi än gör, så kommer det finnas personer som inte får gåvor. Det är en svår avvägning och jag förstår om timanställda som har jobbat jättemycket känner någon typ av diskriminering. Vi får ta med den här kunskapen till nästa gång det blir aktuellt, menar Löfquist.

Vårpresenten var också ett sätt att stötta näringslivet under pandemin. Finns det andra sätt för Hylte kommun att hjälpa de lokala företagarna i vår?

– Det är en balansgång. Vi har tagit bland annat beslut om minska antalet tillsynsbesök och öppnat för hemkörning av alkohol. Men vi kan inte efterskänka avgifter för då får kommunen ekonomiska problem. För 2021 har kommunerna hittills inte fått några extrastöd och det finns inga sådana aviserade heller. Det kan jämföras med privata arbetsgivare som får sjuklönen betald. Det får inte kommunerna från och med 2021, förklarar Ronny Löfquist.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

ANNONS