Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På det stora hela tycker Örnaskolans rektorer Erik Beus och Björn Gustafsson att distansundervisningen för högstadieeleverna har fungerat bra. Nästa vecka fortsätter skolan delvis med samma upplägg. ”En viss del av skolan kommer att ha undervisning här och en viss del på distans”, säger Erik Beus. Bild: Isabel Bark
På det stora hela tycker Örnaskolans rektorer Erik Beus och Björn Gustafsson att distansundervisningen för högstadieeleverna har fungerat bra. Nästa vecka fortsätter skolan delvis med samma upplägg. ”En viss del av skolan kommer att ha undervisning här och en viss del på distans”, säger Erik Beus. Bild: Isabel Bark

Nytt upplägg på undervisning införs för Örnaskolans elever

Från och med måndag blir det ett nytt upplägg på distansundervisningen för Örnaskolans elever. Eleverna ska växelvis studera hemifrån eftersom alla elever inte kan vara plats i skolan samtidigt.
– Vi kommer att ha ett liknande upplägg som Halmstad, säger Erik Beus, rektor på Örnaskolan.

Inför vårterminsstarten beslutade barn- och ungdomskontoret att stänga Örnaskolans fysiska lokaler för att i stället ge distansundervisning åt skolans 450 högstadieelever, med anledning av det allvarliga coronaläget i länet. På tisdagen kom beskedet att distansundervisningen förlängs helt eller delvis för Hallands högstadie- och gymnasieelever med start nästa vecka. Coronaläget i Halland fortfarande är ansträngt.

I Halmstad kommer högstadieklasser växelvis ha distansundervisning och växelvis befinna sig på plats i skolan, medan Laholm fortsätter med all undervisning på distans. I Hylte kommun väljer man att gå på Halmstads linje med en blandad undervisningsform.

LÄS MER: Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

– Vi kommer inte gå tillbaka helt till vanlig undervisning. En viss del av skolan kommer att ha undervisning här och en viss del på distans. Beslutet ska samverkas med de fackliga företrädarna i morgon bitti och sedan ska informationen gå ut till alla vårdnadshavare, säger Erik Beus, en av Örnaskolans två rektorer.

Inget slutdatum har bestämts

Sent på tisdagseftermiddagen satt han och den övriga skolledningen i Hylte i möte för att besluta kring upplägget för Örnaskolans elever. Precis som i Halmstad har Hyltes skolledning inte bestämt något slutdatum för hur länge distansundervisningen ska pågå.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik över nya fall av covid-19 var Hylte den femte mest coronadrabbade kommunen under vecka 1. I jämförelsen ställdes antalet nya fall i förhållande till kommunens befolkningsmängd.

LÄS MER: Därför är Hylte en av landets mest coronadrabbade kommuner

Besluten kring distansstudier har tagits gemensamt av kommunernas skolchefer och regionens smittskyddsläkare.

Vet ni om det är många av eleverna på Örnaskolan som har fått covid-19 den senaste tiden?

– Nej, det har varit enstaka fall, säger Erik Beus.

Örnaskolans andra rektor, Björn Gustafsson, tycker att distansundervisningen har fungerat bra hittills bortsett från mindre tekniska problem. Det visar också en enkät som eleverna fick fylla i efter sin första digitala skolvecka.

– Överlag känns det som att det funkar bra. En majoritet av alla elever tycker att de har lärt sig något, har tydliga uppgifter och att lärarna har kunnat hjälpa dem i tillräckligt stor utsträckning, säger Björn Gustafsson.

”Alla behöver rutiner”

Enligt utvärderingen är även personalen nöjd hittills.

– Personalen upplever att det rullar på utan större bekymmer, säger Gustafsson.

Finns det några svårigheter med distansundervisning?

– Ja, det finns vissa elever som har svårt att komma igång och behöver mycket hjälp och stöd. Man kan bli bekväm när man går hemma. Alla behöver rutiner och det är viktigt att vi håller hårt på dem. Det är närvaro som gäller på lektionerna, om någon inte dyker upp på lektionerna i Google Meet så tar våra lärare kontakt direkt med vårdnadshavarna, säger Erik Beus.

En del elever berörs dock inte av distansundervisningen, utan har haft lektioner på plats i skolan hela tiden.

– Det gäller elever i särskola, förberedelseklass och vissa elever med särskilda behov, säger Erik Beus.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här