Markområdet finns väster om Nissastigen och intill södra infarten i Hyltebruk. Det är ett område som delvis har uråldriga odlingslämningar, som här där det dessutom växer bokskog.
Markområdet finns väster om Nissastigen och intill södra infarten i Hyltebruk. Det är ett område som delvis har uråldriga odlingslämningar, som här där det dessutom växer bokskog. Bild: Lennart Hildingsson

Nytt industriområde planeras vid Södra infarten

Hyltebruks nästa industriområde blir intill Nissastigen vid Kambo.

ANNONS
|

Kommunen har gjort vissa markinköp utmed länsväg 26 (Nissastigen) som kan användas ihop med mark som man ägt sedan gammalt, och är nu på väg att färdigställa ett förslag till hur området ska exploateras.

– Vi ville skaffa ytterligare mark, av en privatperson, men har inte fått lov att köpa, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S), och tillägger att det tvingar kommunen att revidera de tidigare idéerna för området.

De var att skapa ett långsmalt industriområde längs Nissastigen västra sida, på mark som sträcker sig från ungefär AJ:s företagshotell i norr till ett hundra meter söder om södra infarten till Hyltebruk. Det är de sista 250 metrarna som man går miste om.

ANNONS

Ronny Löfquist anger att man nu får tänka om och rita vissa industritomter längre från Nissastigen.

– Vi får dra det längre in på fastigheten.

Kommunens ägor, aktuella för exploateringen, är ljusare avbildade på flygfotot väster om Nissastigen i Hyltebruk. Den bebodda fastigheten, Marielund syns i mitten, med röd ram.
Kommunens ägor, aktuella för exploateringen, är ljusare avbildade på flygfotot väster om Nissastigen i Hyltebruk. Den bebodda fastigheten, Marielund syns i mitten, med röd ram. Bild: Lantmäteriet

Då dyker istället två andra problem upp. Dels finns det en bebodd villafastighet, Marielund, som ligger som en ö i den kommunala marken. Dels finns ett stort område som är fornlämningsmarkerat i de antikvariska kartmaterialet.

– Vad gäller den bebodda fastigheten kommer vi från industriområdet att lämna ett respektavstånd till denna. Fornlämningarna håller vi på att utreda vad det innebär, berättar Ronny Löfquist.

För det sistnämnda har samhällsbyggnadskontoret vänt sig till länsstyrelsen för att få en bedömning därifrån. Det är den nordligaste halvan av området som är bemängd med röjningsrösen.

– Vi vill veta om det gäller hela det området eller i begränsad grad.

Huvuddelen av marken, Kambo 1:5 har kommunen ägt sen 1960-talet. Intill södra infarten köpte kommunen mark för några år sedan, vilket fick fart på idéerna om ett industriområde.

Det är läget intill Nissastigen, uppger Ronny Löfquist, som är värdefullt. I förra veckan berättade HP om att ett nytt industriområde i Torup är på gång. Också detta finns intill Nissastigen, med ett nyss lämnat tillstånd att göra detaljplan. Också i Torup betonas läget intill motortrafikleden.

ANNONS

– Det är vad företag frågar efter. Men av olika anledningar gäller vissa förfrågningar i första hand Hyltebruk, säger Ronny Löfquist, som förklaring till att två industriområden planeras parallellt i Hylte.

Egentligen är kommunstyrelsen planuppdrag för Kambo industriområde flera år gammalt, men har bromsats av förhoppningarna om - vilka nu som sagt inte infrias - att kunna plussa på med mer mark.

ANNONS