Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nytt besked: ”Landeryd ska få en nybyggd skola”

Landeryd kan få en helt nybyggd skola på den stora gräsplanen vid Movägen. Skolan ska rymma ny idrottshall, fritidshem, kök och matsal. Förslaget klubbades av kommunstyrelsen på tisdagen, men kommunfullmäktige har sista ordet. Ambitionen är att den nya skolan ska stå klar hösten 2024.

Efter vårens medborgardialog med Landerydsbor och övriga kommuninvånare har majoritetsstyret Framtid Hylte valt riktning för framtidens skola i Landeryd. Ambitionen är att bygga en helt ny skola för 100–110 elever som ska stå klar till höstterminen 2024.

– Från min sida känns det väldigt bra. Jag tyckte något annat när vi inledde den här diskussionen, men efter medborgardialogen landade vi i den här inriktningen. Vi tror att detta är det långsiktigt bästa för Landeryd, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun.

LÄS MER: Nu bygger vi ny skola i Landeryd

Medborgardialogen pågick under två veckor och gav totalt 205 svar. De två alternativ som på olika sätt går ut på bygga en ny skola fick totalt fler röster än alternativet som handlade om att renovera den nuvarande skolbyggnaden från 1912.

– Om man tittar på alternativen att bevara den gamla skolan respektive bygga en ny skola så var det relativt jämn fördelning, säger Ronny Löfquist.

En ny skola förväntas ge bättre lokaler ur ett pedagogiskt perspektiv.

– Utifrån medborgardialogen har jag själv ändrat åsikt. Det är mycket lättare att ordna ändamålsenliga lokaler utifrån dagens krav i en nybyggnation, menar Tommy Edenholm (KV).

Kommunal tomt för ny skola

Politikerna fick dessutom in 40 frisvar där invånare till exempel beskrev vad de tyckte om placering av en ny skola.

– När det gäller placering av en ny skola fanns det en klar majoritet (77,7 procent, reds anm.) för tomten vid Movägen. Vi har fått in förslag om andra placeringar, men det är inte kommunal mark och då råder vi inte över den. Trafikverket äger väldigt mycket mark och av erfarenhet vet vi att det tar lång tid att gå in i förhandlingar med dem, säger Ronny Löfquist.

En ny detaljplan måste tas fram för området vid Movägen. Det gör att bygget kan starta först 2023 och att skolan är inflyttningsklar hösten 2024. Kostnaden landar på ungefär 55 miljoner kronor, varav 39 miljoner läggs på skolan och 16 miljoner läggs på en ny idrottshall intill skolan.

– 25 miljoner tas från de 100 lånade miljonerna i projektet Hylte rustar för framtiden och sedan får vi avsätta 15 miljoner kronor per år i investeringsbudgeten för 2023-2024. Budgeten för 2022-2025 läggs i höst, säger Löfquist.

En utredning ska komma fram till om det behövs en helt ny förskola intill den nya skolan eller om förskolan kan använda den gamla skolbyggnaden.

– Vi lägger ett utredningsuppdrag där vi tittar på möjligheten att bygga om den till förskola, men också möjligheten att bygga om den till bostäder. Vi vill ha kvar byggnaden eftersom den är kulturhistoriskt viktig för Landeryd.

”Känns tryggt och bra”

Genom medborgardialogen och det digitala samrådsmötet kom det in önskemål om en större skolgård och matsal samt en förbättrad trafiksituation med mindre kaos vid hämtning och lämning.

– Medborgardialogen är ett tryggt och bra underlag. Det här kommer bli positivt för Landeryds familjer och barn, säger Lisa Mogren (V).

Kommunfullmäktige förväntas ta det slutgiltiga beslutet den 22 juni. Då får oppositionspolitikerna säga sitt i ärendet.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!