Totte Ljunggren, ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO Hylte, är kritisk till det nya förslaget.
Totte Ljunggren, ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO Hylte, är kritisk till det nya förslaget. Bild: Jan Bergman/HP arkiv

Nykterhetsrörelsen kritisk till förslag om hemlevererad alkohol

Totte Ljunggren, ordförande i IOGT-NTO Hylte, har svårt att se någon framgång för politikernas förslag att låta restauranger leverera alkohol till sina kunder.
– Förslaget bryter mot lagen.

ANNONS
|

På måndagen gick Framtid Hylte ut med ett nytt förslag att tillåta näringsidkare med serveringstillstånd i Hylte, exempelvis restauranger, att leverera alkohol till kunder i samband med catering.

LÄS MER:Styrande politiker vill tillåta hemkörning av alkohol

Förslaget ska upp till beslut den 15 december, men länsstyrelsen har redan flaggat för att det inte finns något stöd i alkohollagen för att genomföra ett sådant beslut. Den uppfattningen delar Totte Ljunggren, ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO Hylte.

– För det första bryter man mot lagen om det inte är personal på plats under hela tiden som alkoholen konsumeras. Om jag hade varit krogägare skulle det vara ekonomiskt oförsvarbart att ha en anställd som är ute hos en familj under en middag, säger Totte Ljunggren.

ANNONS

”Ett sätt att luckra upp alkohollagarna”

Han är kritisk till hela upplägget med att tillåta hemleveranser av alkohol.

– Jag ser detta enbart som ett sätt att luckra upp alkohollagarna i Sverige. Jag ser det inte heller som ett stöd för de lokala serveringsställena i Hylte. Om vem som helst kan sälja alkohol har man också gått om Systembolagets monopol.

Totte Ljunggren ser Hyltepolitikernas förslag som ett slag i luften och tror att länsstyrelsen kommer att sätta ned foten. Han undrar hur stort intresset för hemleveranser av alkohol är bland de lokala restaurangerna.

– Det är konstigt om kommunen gör detta för att hjälpa en eller två restauranger. Jag har svårt att se att restaurangerna ska ha tid att köra ut till hushåll. Lönar det sig verkligen att köra ut till orter utanför, som Femjö till exempel? frågar han sig.

Finns det någon risk att invånarnas alkoholdrickande ökar i dessa coronatider om förslaget om hemleverans blir verklighet?

– Inte för den vanliga konsumenten, till exempel de personer som beställer en nubbe till sin jultallrik, men det här förslaget ska ju gälla till den 15 juli. För dem som redan har en hög alkoholkonsumtion kan den öka om man går hemma mycket och då finns också en risk att våld i hemmet ökar, säger Totte Ljunggren.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS