Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun, berättar om de nya besöksrutinerna på kommunens äldreboenden.
Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun, berättar om de nya besöksrutinerna på kommunens äldreboenden. Bild: HP Arkiv

Nya regler när besöksförbudet hävs på Hyltes äldreboenden

Besöksförbudet på landets äldreboenden har hävts, men det är inte fritt fram att kliva in på Hyltes tre kommunala boenden. En rad rutiner har tagits fram, bland annat måste anhöriga ringa och föranmäla sina besök.

ANNONS
|

För äldreboenden i Hylte kommun har nya besöksrutiner tagits fram för att förebygga spridning av coronaviruset även efter att det nationella besöksförbudet hävdes på torsdagen.

Ytterdörrarna till de särskilda boendena kommer fortfarande att vara låsta för att begränsa antalet besökare och minska kontakten i de allmänna ytorna. Anhöriga måste därför, precis som tidigare, föranmäla sina besök via telefon.

Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun, är glad att besöksförbudet nu hävs.

”Som jag ser det är det ett nödvändigt beslut. Vi behöver alla ha kontakt med våra nära och kära, det är det viktigaste i livet. Sen innebär det en utmaning för oss som arbetar inom omsorgsnämndens verksamhet att hantera beslutet och säkerställa att dessa möten kan ske på ett säkert sätt”, säger hon på kommunens hemsida.

ANNONS

Besökare uppmanas hålla sig på behörigt avstånd

Andra besöksrutiner är att alla besökare ska vara friska utan symptom på covid-19 och att det tillåts maximalt två besökare åt gången i varje lägenhet. Äldreboendena kommer inte att erbjuda fika, men anhöriga får ta med eget fika om de vill. Besökare uppmanas också hålla sig på behörigt avstånd från omsorgstagarna.

Risken för att få in smittan inom äldreomsorgen ökar när besöksförbudet nu hävs.

”Risken ökar eftersom vi får fler kontaktytor som kan föra in smittan. Många av de som besöker våra boenden är själva 70 plus och lever kanske redan lite försiktigare vilket är positivt. Det som är viktigt är att vi andra, barn och barnbarn som är ute i samhället, är vaksamma och tänker till hur vi agerar”, säger Sophia Lehnberg.

ANNONS