Unnaryds nya brandbil är utrustad med en skärsläckare.
Unnaryds nya brandbil är utrustad med en skärsläckare. Bild: ARKIV/Stefan Bennhage TTELA

Ny brandbil till Unnaryd blir ett lyft för räddningstjänsten

En ny brandbil med skärsläckare blir ett välkommet tillskott för räddningstjänsten i Hylte. Släckaren kommer att underlätta arbetet och minskar vattenskadorna.

ANNONS
|

Nu är upphandlingen klar med inköp av en ny brandbil till deltidsbrandkåren i Unnaryd. Det blev en Volkswagen Transporter med fyrhjulsdrift som ska levereras under hösten.

– Vi ska ersätta en liten insatsbil från 1997. Den nya bilen är också mindre än en vanlig brandbil men den ska förses med en skärsläckare, säger Daniel Westeborg styrkeledare på räddningstjänsten Hylte.

Skärsläckare är ett system där man arbetar med ett högt tryck på ungefär 300 bar och det kan funktionsmässigt liknas vid en högtryckstvätt.

– Vi blandar in något som heter abrasiv och det kan liknas vid blästringssand som vi kör tillsammans med vatten. Du kan i princip skära igenom väggar, dörrar, plåt och betong, berättar Daniel Westeborg.

ANNONS

De små vattendropparna från munstycket kyler brandgaserna väldigt effektivt i början av en insats. Släckningsarbetet med skärsläckaren gör också att brandmännen kan bekämpa elden på ett säkrare avstånd och samtidigt underlätta för rökdykare.

En annan positiv effekt är att det går åt mindre mängd vatten vid släckning vilket medför att man också betydligt minskar vattenskadorna vid en lägenhets- eller villabrand.

Den nya insatsbilen kommer att vara stationerad på brandstationen i Unnaryd men kommer att köra på bränder i hela Hylte kommun. Utöver det ska den vid behov vara till hjälp i angränsande kommuner.

– I framtiden vill vi att den blir en FIT-bil (första insatspersonbil reds anm.) så att en brandman kan ha med den till hemmet och köra direkt till olycksplatsen för att minimera utryckningstiden vid ett larm, säger Daniel Westeborg.

Fullt utrustad med blåljus, navigationssystem, sirén med mera landar prislappen på totalt 692 000 kronor.

ANNONS