Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Möjligheten för unga att påverka eller komma med idéer kommer hädanefter att gå genom Hylte kommuns fritidsgård eller ungdomssamordnare. Bilden är från skejtparken i Hyltebruk. Bild: Hanna Nordemark/arkiv
Möjligheten för unga att påverka eller komma med idéer kommer hädanefter att gå genom Hylte kommuns fritidsgård eller ungdomssamordnare. Bilden är från skejtparken i Hyltebruk. Bild: Hanna Nordemark/arkiv

Nu ska kommunen arbeta bredare med folkhälsan

Projektet Boost Hylte, som har haft uppdraget att främja psykisk hälsa bland unga vuxna, byter namn till Folkhälsa i Hylte. Framöver vill kommunen nå ut till en bredare målgrupp. Men bakom namnbytet döljer sig i själva verket en besparing.

Boost Hylte startades 2014 av Hylte kommun, Region Halland och Leader Halland, som ett hälsofrämjande projekt för målgruppen unga och unga vuxna i åldern 15–30 år. Målet med projektet var att skapa framtidstro för unga och visa på möjligheten att bo och verka i Hylte kommun.

Nu meddelar kommunen att Boost Hylte byter namn till Folkhälsa i Hylte och att man riktar sig till en bredare målgrupp, nämligen personer i alla åldrar med intresse för hälsa och välmående.

Kommunen sparar in en halv tjänst

Men i själva verket handlar det om en besparingsåtgärd. Kultur- och folkhälsonämnden beslutade i september att avveckla Boost Hylte och på så vis spara in en halv tjänst, vilket motsvarar 260 000 kronor. Besparingen är en följd av kommunfullmäktiges uppdrag att spara in 1,5 miljoner på kommunal administration under 2020.

LÄS MER: Hylte kommuns administration bantad efter förra årets beslut om budget

Det nya uppdraget Folkhälsa i Hylte ska rikta sitt hälsofrämjande arbete mot både kommunanställda, kommuninvånare och företag. Ansvaret ligger inte längre som en separat satsning, utan har lagts över på Örnahallens hälsocenter och fritidsgården.

– Jag tror och hoppas att våra följare kommer att känna igen sig även i fortsättningen och vilja hänga kvar i förändringen. Jag kommer ha fortsatt ansvar för kommunens förebyggande ANDTS-arbete och för folkhälsofrågor vilket innebär omvärldsbevakning, att genomföra föreläsningar och kunskapsspridning, säger Karin Lövgren, en av två hälsoutvecklare på Örnahallens hälsocenter, på kommunens hemsida.

Kultur- och folkhälsokontoret har gjort bedömningen att målgruppen 15-18 år till viss del kan fångas upp via fritidsgårdsverksamheten. Möjligheten för unga att påverka eller komma med idéer kommer hädanefter att gå genom Hylte kommuns fritidsgård eller ungdomssamordnare.

Fotnot: ANDTS är en förkortning som står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här