Möte över gränserna. Anna Ström från Unnaryd och Randi Kiledal från norska Haegeland är två eldsjälar på sina respektive orter. Under inspirationshelgen fick de tillfälle att bland annat diskutera kvinnligt nätverk.
Möte över gränserna. Anna Ström från Unnaryd och Randi Kiledal från norska Haegeland är två eldsjälar på sina respektive orter. Under inspirationshelgen fick de tillfälle att bland annat diskutera kvinnligt nätverk.

Norrmän inspirerades av lokalt engagemang

I helgen fick Unnaryd besök av ett 30-tal norrmän som var där för att inspireras av det lokala engagemanget i bygden. Arbetet med Unnarydsdagen och det planerade sport- och kulturcentrumet var två exempel som lyftes fram.

ANNONS
|

Idén till helgens inspirationsträff väcktes när Hyltes landsbygdsutvecklare Lena Hagman reste runt till olika bygdelag i Norge tillsammans med Inger Karlsson, som är landsbygdsutvecklare i Falkenberg.

– Norrmännen blev väldigt intresserade av projekten som pågår i Unnaryd och ville komma hit, berättar Lena Hagman.

Så blev det också. Ett 30-tal norrmän, både kommunanställda och bygdefolk, fick tillsammans med representanter från Falkenbergs och Varbergs kommuner lyssna på Unnarydsbornas berättelser om vad de har genomfört. En av eldsjälarna, Anna Ström, gav bakgrunden till hur man byggt upp sommarevenemanget Unnarydsdagen.

ANNONS

– Vi ville göra något mer av den stora marknaden i juli. Första året gjorde vi det i en projektform, andra året behöll vi godbitarna och tredje året anordnade vi även ett karnevalståg och lådbilsrally. I år blir det fjärde året som Unnarydsdagen anordnas.

Anna Ström berättade även om planerna för det nya sport- och kulturcentrumet och visade upp arkitektskisser över detta. Judith Etzold informerade om ortens eget bygdeblad och om hur det tagits fram.

– Det är många bra idéer, marknadsdagen verkar häftig. Deras inspiration smittar, säger Randi Kiledal från södra Norge.

På hemmaplan är hon med i ett bygderåd och driver ett kvinnligt nätverk. Hennes by Haegeland har knappt hälften så många invånare som Unnaryd. Där arbetar de bland annat med att utveckla byns centrum.

– Vi önskar att fler ska stanna till i vår by och vi försöker dra nytta av turismen. Det är också viktigt att ungdomarna har aktiviteter i byn så att de inte behöver flytta ut, menar Randi.

Helgens arrangemang ingår i landsbygdsprojektet Lisa som finns i hela Skandinavien. Deltagarna hoppas nu gå vidare genom att skapa nätverk och ha ett löpande idéutbyte.

ANNONS
ANNONS