Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/31

Niorna sprang ut från Örnaskolan för sista gången

En gles publik väntade med blombuketter på skolgården när Örnaskolans niondeklassare lämnade grundskolan bakom sig. Trots ”coronaanpassningar” fanns både glädje och vemod i luften. Precis som det brukar vara.

Att sluta nian i Hylte innebär kanske en ännu tydligare splittring från klasskamrater jämfört med i andra kommuner. I höst väntar gymnasieutbildning på olika håll för ungdomarna, de flesta utanför Hyltes gränser.

– Grundtonen är lite mollstämd i år med tanke på omständigheterna. Vi har försökt upprätthålla den vanliga stämningen vid avslutningen. Allt har gått lugnt och städat till, säger Örnaskolans rektor Per Henriksson.

Sedvanlig traktorkortege inställd

Utspridda på skolgården hade betydligt färre familjemedlemmar och släktingar än vanligt samlats. Den traditionsenliga traktorkortegen var inställd.

Själva utspringet såg dock ut som vanligt med jublande elever, musik som pumpade ur högtalarna och konfetti som spred sig med vinden. Trots att den mesta publiken alltså uteblev, efter instruktioner från skolan.

Lina Lindgren, Frida Bernström och Mai To har gått i 9C tillsammans. Bild: Isabel Bark
Lina Lindgren, Frida Bernström och Mai To har gått i 9C tillsammans. Bild: Isabel Bark

Bland eleverna i 9C var känslorna mixade efter utspringet.

– Jag tycker att det känns rätt skönt att sluta grundskolan. I höst börjar jag gymnasiet, barn- och fritidsprogrammet, säger Lina Lindgren.

– Det jobbigaste är att lämna alla kompisar. Jag kommer nog hålla kontakt med vissa i klassen, säger Frida Bernström.

”Stolt över mig själv”

För fem klasser med totalt cirka 130 elever var fredagen den allra sista dagen i grundskolan. Även om en del ska jobba upp betygen i sommarskola.

– Jag är stolt över mig själv, att jag lärt mig språket på 2,5 år. Jag vill helst gå teknikprogrammet, men behöver få godkänt i engelska, berättar Mohamad Almazirl.

Föräldern Linda Bäcklund hade kommit för att se sin dotter Nellie Hagman sluta nian.

– Åren har gått för fort. Min dotter har verkligen sett fram emot den här dagen. Samtidigt känns det tråkigt att de inte får uppleva avslutningen på samma sätt som tidigare års niondeklassare, säger Linda som hade en späckad fredag eftersom hennes äldsta dotter har studentfirande i Halmstad och sonen slutar fjärde klass.

LÄS ÄVEN:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här