Hyltebon har kommenterat inlägg på facebook med nedsättande tillmälen om olika befolkningsgrupper.
Hyltebon har kommenterat inlägg på facebook med nedsättande tillmälen om olika befolkningsgrupper. Bild: Håkon Mosvold/arkiv

Nekar till rasistiska facebookinlägg

"Det är inte jag som gjort inläggen.” Så försvarar sig en Hyltebo i 60-årsåldern mot anklagelser om hat på internet.

ANNONS
|

Han är nu åtalad för hets mot folkgrupp, efter kommentarer till inlägg i facebookgruppen ”Jimmie Åkessons trogna vänner”. Det gäller ett par inlägg som handlade om barnäktenskap och brottslighet, vilka på facebooksidan kopplades till invandrargrupper.

Mannen, som är bosatt i Hylte kommun, har i kommentarsfältet skrivit generella, språkligt sett ganska grova, tillmälen om dessa grupper. Händelserna går så långt tillbaka som till förr-förra vintern, då de också anmäldes. Av polisens förundersökningsprotokoll framgår att det dröjde ett år innan brottsmisstankarna började utredas.

När mannen, för en dryg månad sedan, konfronterades med skärmdumpar som gjorts på inlägg och kommentarer förklarade han dem som ej hans egna. Facebookprofilen var visserligen hans. Men ipaden har i regel alltid legat påslagen och inloggad hemma hos honom, varför olika besökare kan ha fått för sig att skriva inlägg från hans konto utan att han sett det.

ANNONS

Polisanmälan gjordes av föreningen Näthatsgranskaren, vars medlemmar nagelfar olika facebookgrupper med invandrarfientlig inställning. Nätgranskarens egen hemsida berättar att man har gjort 1 500 polisanmälningar sedan 2017, då organisationen bildades, av vilka hittills 286 har lett till fällande domar.

ANNONS