Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunrådet Ronny Löfquist (S) vill avstyrka den nya ansökan från OneSchool Global Nyby Campus (tidigare Laboraskolan). ”Det vi alla vet är att Laboraskolan är en sektskola vars enda syfte är att exkludera sektens barn från omvärlden”, säger Löfquist. Bild: Isabel Bark/Lennart Hildingsson/arkiv
Kommunrådet Ronny Löfquist (S) vill avstyrka den nya ansökan från OneSchool Global Nyby Campus (tidigare Laboraskolan). ”Det vi alla vet är att Laboraskolan är en sektskola vars enda syfte är att exkludera sektens barn från omvärlden”, säger Löfquist. Bild: Isabel Bark/Lennart Hildingsson/arkiv

Nej till förskoleklass: ”Jag vill inte ha sektskolor i Hylte”

OneSchool Global Nyby Campus bör inte få utöka sin skolverksamhet i Långaryd. Nu har Hylte kommunfullmäktige sagt sitt i frågan.
– Jag vill inte ha sektskolor i Hylte, konstaterar Ronny Löfquist (S).

OneSchool Global Nyby Campus, mer känd under sitt tidigare namn Laboraskolan, har ansökt om att utöka verksamheten vid sin befintliga skola i Nyby, Långaryd. Det handlar om att starta en förskoleklass från och med läsåret 2022/23.

LÄS MER: Omtag och spadtag för före detta Laboraskolan

I ett remissvar till Skolinspektionen skriver Hylte kommuns tjänstepersoner att etableringen bör avstyrkas eftersom den kan leda till att elevunderlaget på kommunens egna skolor minskar. Yttrandet ska godkännas av kommunfullmäktige, men förklaringen vållade viss debatt.

– Jag anser inte att det är trovärdig motivering. Sedan 2007, när skolan startade, har inte ett enda barn från Hylte kommun gått på den här skolan, säger Malin Svan (C), andre vice ordförande i barn- och ungdoms­nämnden. Hon ville tillstyrka OneSchool Globals ansökan.

Sedan 2007, när skolan startade, har inte ett enda barn från Hylte kommun gått på den här skolan.

När kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) ger sin replik visar det sig inte enbart handla om att elevunderlaget.

– Detta är absolut ingen kommunal skola som bedriver utbildning för barn i bygden. Det vi alla vet är att Laboraskolan är en sektskola vars enda syfte är att exkludera sektens barn från omvärlden. Jag vill inte ha sektskolor i Sverige och absolut inte i Hylte, säger Ronny Löfquist.

– När det är helt andra argument och grunder för att avslå ansökan så borde vi faktiskt skriva det. Vi kan inte släppa fram tjänsteskrivelser som inte är sanna, kontrar oppositionsrådet Anna Roos (C).

”Jag är inte speciellt upprörd”

Friskolan i Långaryd drivs av medlemmar från Plymouthbröderna, ett kristet trossamfund som ofta beskrivs som en sekt. Skolan har upprepade gånger granskats av Skolinspektionen. Granskningarna har till exempel handlat om att elevernas tillgång till internet har begränsats, att jämlikhet och likabehandling inte existerar och all kvinnlig personal uppmanats att bära kjol.

LÄS MER: Laboraskolan granskas ännu en gång

LÄS MER: Laboraskolan slopar krav på skoluniform

– Den här skolan har funnits i Långaryd länge och jag ser inga som helst problem med det. Det finns vissa saker som Plymouthrörelsen inte vill vara med på, som de här mediala sakerna ungdomar sitter med på nätet. Jag är inte speciellt upprörd över att de vill skydda sina barn mot det, säger Bo Gunnar Åkesson (M) som ville tillstyrka ansökan.

Bo Gunnar Åkesson (M). Bild: Isabel Bark/arkiv
Bo Gunnar Åkesson (M). Bild: Isabel Bark/arkiv

Det ville även Desirée Hultberg (M), medan partikamraterna Rolf Näslund och Christer Johansson avstod från att rösta under voteringen. Sverigedemokraterna ville inte se en utökning av friskolan och röstade därför ihop med Framtid Hylte.

Med röstsiffrorna 29-8 (2 avstod) blev beslutet att Hylte kommun vill avstyrka OneSchools ansökan. Skolinspektionen har sista ordet, men kan väga in kommunens yttrande när det slutgiltiga beslutet fattas.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här