Mustafe Ahmed (S) avgår efter Facebookstorm

Efter att ha angripits för innehållet på sin privata Facebooksida, lämnar den socialdemokratiske politikern Mustafe Ahmed sina uppdrag i Hylte.

ANNONS
|

– På sin Facebooksida har han delat bilder eller klipp och även citat ut Koranen, som andra Facebookanvändare reagerat på, berättar Sebastian Ghafari, ombudsman för Socialdemokraterna i Halland.

Ett korancitat, på engelska, som Mustafe Ahmed uppges har lagt på sin Facebooksida har beskrivits som en uppmaning till kvinnor att bära slöja. Bland reaktionerna från andra Facebookanvändare, som läst Ahmeds, används begrepp som ”extremistiskt” och ”islamistiskt”.

– Jag har pratat med honom om detta. Han säger då att han inte alls har de åsikter som man hävdar han uttryckt på sitt Facebookkonto, säger Sebastian Ghafari.

HP har sökt Mustafe Ahmed, via telefon och sms, men inte fått kontakt. För några dagar sedan stängde han ned sitt Facebookkonto. Har har också avsagt sig sina kommunalpolitiska uppdrag, vilka varit fullmäktige sen förra valet och suppleant i omsorgsnämnden.

ANNONS

En mindre grupp, med bland annat den moderata kommunpolitikern Maj Brodin Johansson från Unnaryd, har skrivit till kommunfullmäktiges ordförande och krävt att Mustafe Ahmed ska lämna sina uppdrag.

HP har varit i kontakt med Maria Hedin, ordförande för S i Hylte, och kommunrådet Ronny Löfquist, som leder partiets kommunala arbete. Båda avböjer att kommentera stormen kring Ahmeds Facebookkonto eller säga något om hur partier agerat lokalt, utan hänvisar till sin distriktsombudsman.

Enligt denne, Sebastian Ghafari, har Mustafe Ahmed inte uppmanats att lämna politiken.

– Det beslutet har han själv tagit. Han är heller inte längre medlem i partiet.

Därmed, förklarar han, är stormen kring Mustafe Ahmed på Facebook inte längre en fråga varken för honom eller S-organisationen att agera vidare i.

Detta är en helt annan epilog än för tre sedan, då Mustafe Ahmed och SSU i Hylte –Mustafe var ungdomsklubbens ordförande – utsattes för en hatkampanj på Facebook till följd av att man bildat en klubb med en styrelse som dominerades av medlemmar med utländsk etnisk härkomst. Den socialdemokratiska organisationen ordnade då manifestationer för SSU-arna och Mustafe Ahmed fick träffa näringsminstern Mikael Damberg när denne besökte Hyltebruk.

”Kom ihåg att ni har hela arbetarrörelsen bakom er”, skrev också statsminister Stefan Löfven på sociala medier.

ANNONS
ANNONS