Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mordnatten i Rydö: SOS kunde höra misshandeln sättas igång

Utrustade med vassa vapen, en köttyxa i 35-åringens fall och för 18-åringens del en bajonett, bröt sig de två mordhäktade in i vaktmästarlägenheten i Rydö Folkets hus.

Där misshandlade de först den 53-åring som bor i lägenheten.

Sedan gav de sig på jakt i huset efter hans besökare, den 41-åring som senare avled av sticksår som träffat lungor och hjärta.

Detta framgår av den polisutredning som blivit offentlig innan åklagaren fått färdigt sitt åtal. Åtalet lämnades in till tingsrätten under måndagen och riktar sig mot de två män som sedan mordnatten – 13 september i höstas – suttit anhållna och häktade misstänkta för mordet.

Dramatiken under natten finns inspelad i ljudupptagningar från de angripnas telefonsamtal till SOS. Ett är från lägenhetsinnehavarens telefon just när han fått ett slag med köttyxan mot huvudet. Det finns också ett förtvivlat nödrop från den mördade 41-åringen medan han håller på att angripas.

I denna senare inspelning skönjs ett motiv till dådet, som inte framkommer i de senare förhören med de häktade där de hävdar nödvärn och att det var 41-åringen som först angrep:

”Jag har inte hotat dig, när hotade jag dig?”, ropar 41-åringen riktat till de två män som försöker bända upp en dörr mellan honom och sig.

Kvaliteten på ljudupptagningen är dålig, men det uppgivna hotet förefaller vara relaterat till vad 35- och eventuellt också 18-åringen har läst på Facebook.

”Jag har igen egen Facebook... Jag har ingen egen Facebook”, ropar 41-åringen när han försöker lugna ner angriparna.

Senare när han ligger blödande på golvet, ringer hans flickvän som varit vittne till allt och får instruktioner via SOS om hur hon ska försöka hejda blodförlusten. Då har gärningsmännen gett sig tillbaka till 35-åringens bostad.

De inblandade i härvan är bekanta med varandra på olika sätt.

Polisutredningen, med sina omfattande förhör, visar att 35- och 18-åringen drack öl och sprit hemma hos sig och började diskutera de personer som de slutligen gav sig på. De utrustade sig med sina hugg- och stickvapen, dessutom en spikklubba, och begav sig till Folkets hus.

Efteråt begav de sig hem samma väg, duschade och gick till sängs. De lämnade för övrigt kvar sina blöta kläder, köttyxan och bajonetten på duschgolvet. De greps vid en husrannsakan två timmar efter att SOS fått första larmet om den pågående misshandeln.