Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är oroligt kring Stina Isaksson och inom SD i Hylte. Johnny Winther (överst t v) hoppade av sina uppdrag i för mindre än en månad sedan men kommer tillbaka. Thomas Johansson (överst t h) lämnade in sin avsägelse för drygt en vecka sedan. Thomas Flystam (nederst t v) valdes för några veckor sen in kommunstyrelsen, men hoppar av innan han ens hunnit gå på sitt första möte. Bo Brandt Nielsen (nederst t h) lämnade partiet i våras och gör nu en karriär inom M. Bild: Arkiv
Det är oroligt kring Stina Isaksson och inom SD i Hylte. Johnny Winther (överst t v) hoppade av sina uppdrag i för mindre än en månad sedan men kommer tillbaka. Thomas Johansson (överst t h) lämnade in sin avsägelse för drygt en vecka sedan. Thomas Flystam (nederst t v) valdes för några veckor sen in kommunstyrelsen, men hoppar av innan han ens hunnit gå på sitt första möte. Bo Brandt Nielsen (nederst t h) lämnade partiet i våras och gör nu en karriär inom M. Bild: Arkiv

”Mobbning” och ”personliga skäl” i avhoppshärva inom SD i Hylte

Under de senaste veckorna har Sverigedemokraterna i Hylte skakats av en intrikat härva av avhopp. Det gäller tunga poster inom kommunen och flera av partiets stolar i fullmäktige riskerar att gapa tomma.

Raden med avhopp, tre stycken, inleddes 25 januari då Johnny Winther från Torup avsade sig alla sina uppdrag för partiet. Det tyngsta av dessa var en plats i kommunstyrelsen. Han har med den varit partiets ”andreman”, efter gruppledaren och lokalorganisationens ordförande Stina Isaksson.

Winther angav ”personliga skäl”. För HP:s reporter berättade han kort inpå att det i fatet låg en besvikelse över att partiet inte backat honom i en konflikt som han varit indragen i.

Nästa avsägelse blev fullmäktigeledamoten Thomas Johansson, från Torup, som lämnades in 10 februari.

Johnny Winthers kronprins kom att bli Thomas Flystam, Torup, som hittills haft en suppleantpost i samhällsbyggnadsnämnden. Då han i Winthers frånvaro trädde in som ordinarie för första gången, gjorde han avtryck genom att vältaligt protestera mot beslutet att tillåta restauranger i Hylte att också leverera alkohol till sina kunder i samband med hemkörning av mat.

Flystam blev också partiets ”andreman”, vid sidan om Stina Isaksson, genom att han också fick kommunstyrelseposten som blev ledig.

Men nu är det plötsligen Thomas Flystams tur att hoppa av.

– Jag kommer inte att beskriva det närmare, än att det är av personliga skäl, säger Thomas Flystam till HP.

Har det att med Thomas Johanssons avhopp att göra?

– Det har inget med vartannat att göra.

Lämnar du partiet också?

– Ja.

Stina Isaksson uppger att hon blivit förvånad över Flystams avhopp:

– Det kom som en chock. Han hann ju inte ens gå på några möten, säger hon, och anger att hon inte har fått någon förklaring till varför Thomas Flystam lämnar.

Däremot kommer hon med ett överraskande besked, om vem som nu är i tur att ta partiets andra kommunstyrelseplats:

– Det blir Johnny Winther. Han kommer tillbaka. Det känns kul, säger Stina Isaksson och uppger att hon är lika ovetande om Winthers motiv till sitt hoppande, som till Flystams.

Nu uppger Johnny Winther för HP att konflikten, den som fick honom att hoppa av, gällde just partikamraten Thomas Flystam; hans suppleant i samhällsbyggnadsnämnden:

– Det var enbart mellan oss två och låg på det personliga planet, bland annat kring hur jag klär mig. Det kändes som en mobbning. Men nu när han lämnat partiet kände jag att jag kunde komma tillbaka.

Till HP säger Thomas Flystam att dessa uppgifter är nya för honom, och att han inte har mobbat Winther.

– Vi har inte ens pratat om detta, säger Flystam.

Inför de här beskrivna turerna var partiets senaste avhopp i våras, då Bo Brandt Nielsen lämnade en suppleantplats i fullmäktige (nog så betydelsefull, se nedan). Det dröjde inte länge innan Brandt Nielsen dök upp hos Moderaterna där dess ledare i Hylte, Bo Gunnar Åkesson, avstod en ersättarplats i Hyltebostäders styrelse för nykomlingen.

Thomas Flystam, kan du också tänka dig att gå över till ett annat parti?

– Det är svårt att säga. Jag har inte beslutat mig för min fortsatta inriktning, svarar han och anger att han fortsatt är intresserad av de politiska frågorna.

Avhoppen naggar på SD:s möjligheter att framträda i kommunfullmäktige, där man genom valet 2018 erövrade åtta mandat. Inför valet hade partiet 14 namn på sin röstsedel. Av dessa har sex avsagt sig, varför SD under den knappt halva mandatperiod som återstår är utan suppleanter.

– Det blir svårt för oss att bli fulltaliga på mötena. Vi har exempelvis en som kör lastbil och som inte alltid kan vara med, säger Stina Isaksson.

Vad gäller styrelseposter finns en tillväxt, hävdar Isaksson.

– Vi har gott om nya i lokalföreningen och som skulle kunna ta uppdrag.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!