Den senaste månaden har trängseln på busslinje 401 mellan Halmstad och Hyltebruk minskat.
Den senaste månaden har trängseln på busslinje 401 mellan Halmstad och Hyltebruk minskat. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Minskad trängsel på belastad busslinje

Den senaste månaden har trängseln på busslinje 401 mellan Halmstad och Hyltebruk minskat. Hallandstrafiken behåller ändå upplägget med flexbussar.

ANNONS
|

Trängseln på linje 401 vid rusningstrafik på morgonen och eftermiddagen fick Hyltebor att reagera, eftersom det var svårt att följa coronarestriktionerna inne i bussarna.

– Folk står som packade sardiner i bussen från Halmstad ända till Spenshult. Det går inte att hålla avstånd, sade Lis Bergman från Rydöbruk i början av december.

Hallandstrafiken tog till sig av synpunkterna och satte då in så kallade flexbussar. Åtgärden råkade sammanfalla med att gymnasieskolorna i Halmstad övergick till distansundervisning. Nu ser trafikbolaget att båda dessa faktorer har gjort att trängseln har minskat under den senaste månaden.

LÄS MER:Oro för att nya coronaråd inte berör kollektivtrafiken

LÄS MER:Hallandstrafiken sätter in flexbussar efter trängseln

– Vi har inte haft några trängselrapporter på 401:an sedan dess. Flexbussarna har använts enstaka gånger, konstaterar Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.

ANNONS

Flexbussarna kan kallas in av chaufförerna när de bedömer att det blir för trångt inne i bussarna och de körs då parallellt med de befintliga turerna.

Många av resenärerna som färdas med buss 401 i rusningstrafik är Hylteungdomar som går på gymnasiet i Halmstad. I dagsläget gäller regeringens beslut om distansundervisning för högstadie- och gymnasieelever till och med den 24 januari.

– Flexbussarna kommer finnas kvar. Vi följer utvecklingen och gör vad vi kan för att minska smittspridningen, säger Peter Gyllander.

ANNONS