Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Med ett ”trollspö” skapar Peter sagokonst i datorn

Likt Merlins trollspö får oknytt liv i Peter Anderssons dator. Snart ser man hur troll och andra sagoväsen sakta befolkar kända miljöer i Hylte kommun.

På trottoaren utanför Coop i centrala Hyltebruk handlar en man äpplen från några barn men som istället visar sig vara små gröna troll. Det rör sig om ett alster signerat ”hobbykonstnären” Peter Andersson från Landeryd. Han har valt att kalla sin speciella stil för sagokonst, vilket kom till av en slump.

– Namnet sagokonst kommer av att jag var tvungen att hitta på ett namn till en hemsida och allt var ju upptaget, så till slut gick sagokonst igenom.

Att sagor och fantasy ligger Peter Andersson varmt om hjärtat går inte att ta miste på. I hans ”mancave”, som också är hans ateljé, är nämligen fylld av spännande figurer och artböcker med fantasyteman.

På ett bord ligger en palett och några tuber akrylfärg. Men dessa har han tillfälligt lämnat. Istället skapar han nu konst i datorn med hjälp av en ritplatta.

Sagokonst träder fram med hjälp av datorns ritplatta hemma hos konstnären Peter Andersson. Bild: Fredrik Almryd
Sagokonst träder fram med hjälp av datorns ritplatta hemma hos konstnären Peter Andersson. Bild: Fredrik Almryd

– Först testade jag en sådan utan skärm men bestämde mig snabbt för att det fick bli en med skärm istället, säger Peter Andersson och visar hur han med en speciell penna ritar på något som mest liknar en iPad.

Efter att ha tittat runt och fått råd av andra så köpte han i ritplatta för 6 000 kronor. Mycket pengar kan man tycka men i den finns det obegränsat med penslar och kulörer i alla tänkbara färger. Med van hand skissar han först fram kända miljöer från Hylte kommun. Genom olika lager i Photoshop läggs fler och fler färglager och skuggor. Sist men inte minst så befolkas miljöerna av människor och sagoväsen samt fler detaljer.

– Det är främst det att man kan arbeta med massa små detaljer som jag gillar bäst, säger Peter Andersson och visar ett litet troll som knappar på en mobiltelefon.

På en av bilderna ser man ett framrusande ånglok med förvrängda proportioner som är inspirerat av tågdagarna på orten. Och just de förvrängda miljöerna och husen på många av bilderna har inspirerats från spel som Amigan som står i ett hörn.

– Ja det är lite inspiration från bland annat den klassiska spelserien Monkey Island från Lucasart.

Under hela sommaren kan man beskåda åtta av Peter Anderssons verk på biblioteket i centrala Hyltebruk.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här