Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maud Berglund,
Maud Berglund, "hästskulptör", får årets kommunala kulturpris. Bild: Therese Alhult/arkv

Maud Berglund får kulturpriset i år

Skapandet av hästhuvuden, av en egen uppfunnen papperslera, får årets kommunala kulturpris.

Det är kultur- och folkhälsonämnden som utsett Maud Berglund, Hyltebruk, till pristagare. Hon är amatörkonstnär, känd för sina hästskulpturer.

– Jag blev överraskad och glad för uppskattningen, berättar Maud Berglund om när hon förra fredagen, omgärdad av arbetskamrater, blev uppvaktad av Birgitta Årzen, (S) ordförande i nämnden, och som läste upp prismotiveringen för henne.

Maud var inte förberedd och blev känslomässigt rörd.

– Det var tur att jag hade vattenfast maskara på, när bland annat min chef var med och såg på.

– Ville ge Maud priset för hennes fantastiska hantverksarbete, säger Birgitta Årzén, (S), och citerar med det sagda samtidigt ett avsnitt ur prismotiveringen.

I fjol påskas berättade HP om Mauds Berglund skapande, i samband med att hon var nykomling på den årliga konst- och hantverksrundan i Hylte .

Hon berättade då om att hon gör sina skulpturer av en pappersbaserad lera, vilken hon självt tillverkar utifrån eget utvecklat recept. När skulpturerna är formade målar hon och behandlar dem så att de förefaller vara gjutna i brons eller järn.

– Jag har hållit på ett par, tre år, med materialet och det utvecklas hela tiden. Jag gör inte bara hästar, även om jag är hästtokig, utan även tomtar och ansikten.

Ambitionen är att skapa en slags verkstad eller ateljé, vid gården i Oslund väster och Hyltebruks samhälle där familjen bor. Tills vidare sker skapandet på köksbordet.

– Det blir mycket att plocka fram och plocka bort. Men det fungerar det också.

Till vardagslag är Maud Berglund hemkunskapslärare. Sitt skapande av skulpturer, företrädesvis föreställande hästar, beskriver hon som en avkopplande fritidssyssla som hon förhoppningsvis kan visa upp på vårens kommande konst- och hantverksrunda. Annars tar hon emot bokade besök på telefon.

Ingen glittrande prisutdelning

Hylte kommuns priser brukar delas ut under högtidliga former vid årets sista kommunfullmäktigemöte, vilket denna gång blir torsdag 10 december.

Men ceremonierna uteblir, beroende på coronarestriktionerna och för att mötet till största delen hålls på webben. Istället svarar varje ansvarig nämnd för överlämnande av prischeckar på 6 000 kronor och eventuella diplom.

Förutom kulturpristagare, ska också årets ungdomsledare koras och miljöpristagare utses.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!