Mastodontprojekt invigs – två år försenat och 90 miljoner över budget

För snart fyra år sedan inleddes jätteprojektet med att totalrenovera Hylte damm. Arbetet mötte flera hinder längs vägen och har kostat 350 miljoner kronor. På lördag håller Statkraft en invigning.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Nu är det fritt fram för invånare att återigen gå promenaden längs Nissan i centrala Hyltebruk och korsa Hylte damm. Avstängningarna har plockats bort och området har öppnats för allmänheten. På lördag hålls en invigning hela dagen för att uppmärksamma att den nya regleringsdammen i Hyltebruk är klar.

– Det är fantastiskt roligt att vi är färdiga. Vi har några mindre saker som ska fixas men arbetet är slut besiktigat och godkänt. Vi har ersatt hela regleringsdammen i betong och förstärkt vallar vid kanalen och Jakobs sjö, säger Monica Engman, projektledare Statkraft Sverige AB.

Nödvändiga åtgärder för att klara ökade mängder

Syftet med hela projektet har varit att öka dammsäkerheten. Med de säkerhetshöjande åtgärderna moderniseras och anpassas anläggningen för att klara ökade mängder vatten och kraftigare nederbörd i framtiden. Flera av anläggningens dammar var byggda under tidigt 1900-tal och uppfyllde inte dagens krav.

ANNONS

Vi var eniga om att vi var försenade, men oeniga om orsaken till förseningen.

Tanken var att satsningen skulle vara avslutad redan efter två år med den ursprungliga budgeten på 260 miljoner kronor. I stället har arbetet tagit fyra år och kostat 350 miljoner kronor, vilket var den senaste budget som sattes. Detta berodde på att Statkraft efter två år tvingades byta entreprenör för att kunna färdigställa arbetet.

Monica Engman, projektledare Statkraft Sverige AB.
Monica Engman, projektledare Statkraft Sverige AB. Bild: Hanna Nordemark/HP Arkiv

Statkraft var inte var överens med den förre entreprenören Lemminkäinen om orsaken till förseningen och valde därför att avsluta samarbetet i december 2017. Men enligt Monica Engman har inget skadeståndskrav riktats mot Lemminkäinen.

– Vi var eniga om att vi var försenade, men oeniga om orsaken till förseningen.

Bygget stod stilla ett tag, fram till dess att samarbetet med den nya huvudentreprenören NCC inleddes. Den senaste tidplanen gav löfte om att arbetet skulle vara klart i december 2019.

– Vi blev ett halvår försenade på grund av de höga flödena. Det regnade redan i november-december 2019 och så kom 25-årsflöden i början av 2020, säger Monica Engman.

Coronaanpassad invigning

Någon bandklippning blir det inte under lördagens invigning, men däremot tipspromenad, fika och en presentation av arbetet som gjorts.

– Vi försöker att göra en coronaanpassad invigning där vi inte samlar alla människor vid en och samma tidpunkt utan istället har drop in där man kan medverka under hela dagen, säger Monica Engman.

ANNONS

Starten för tipspromenaden sker i ena ändan av kanalen, vid Tubgatan i centrala Hyltebruk, mot vårdcentralen till. Målgången sker vid den nya regleringsdammen, Hylte damm, norr om Industrigatan.

LÄS MER:

ANNONS