Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En markägare i Hylte ville hindra sina grannar att använda en skogsväg som gick genom hens ägor. Bilden föreställer dock inte den aktuella vägen. Bild: Hasse Holmberg
En markägare i Hylte ville hindra sina grannar att använda en skogsväg som gick genom hens ägor. Bilden föreställer dock inte den aktuella vägen. Bild: Hasse Holmberg

Markägare lyckades inte få sina grannar dömda

En markägare i Hylte ville hindra sina grannar att använda en skogsväg som gick genom hens gård. Varje gång de körde på vägen skulle de betala ett vite på 25 000 kronor, tyckte markägaren. Men tingsrätten håller inte med, utan menar att grannarna har rätt att använda vägen.

Hallandsposten har tidigare skrivit om grannfejden som kretsar kring en skogsväg i Hylte kommun.

LÄS MER: Markägare stämmer grannar för att stoppa dem från att använda skogsväg

Markägaren i Hylte kommun anser att personerna, som har ett antal sommarstugor på en gemensam tomt i närheten av tomtägaren, inte har rätt att använda hens enskilda väg och att de istället ska använda en annan väg, som råkar vara igenvuxen.

Grannarna saknar rätt att använda den omtvistade vägen, menade markägaren när hen stämde sina grannar. Hen hävdade att de kör på vägen på dygnets alla tider och utan hänsyn för markägaren och dennes familj. Vid ett tillfälle blockerade markägaren vägen genom att ställa upp ett fordon tvärs över vägen.

Förlorar striden i tingsrätten

Till sitt försvar har grannarna lagt fram olika former av bevis. Det handlar framför allt om att vägen har använts i alla tider. Den aktuella vägen ”har funnits i befintlig sträckning sedan långt före 1870”, skriver en av dem. Någon hävdar att det inte finns någon alternativ utfartsväg från deras fastighet.

Markägaren förlorar nu striden i tingsrätten. Domstolen avslår hens krav och anser att grannarna visst har rätt att använda skogsvägen, trots att markägaren har köpt vägmarken och äger den. Grannarna får ”redan vid jordabalkens ikraftträdande 1972 anses ha haft en på urminnes hävd grundad rätt att använda vägen”, står det i domen. Det var först 2019 som tvisten om vägen tog fart.

Markägaren måste nu stå för sina grannars rättegångskostnader.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här