Marita Vahlberg.
Marita Vahlberg. Bild: Johan Persson

Marita Vahlberg lockar turister till Glassbo våffelstuga i Hylte

Marita Vahlberg är barnskötaren som tar en rejäl paus från förskolorna varje sommar för att servera våfflor till fikasugna vid Nissastigen. Till Glassbo våffelstuga har gästerna kommit från när och fjärran ända sedan 1989.

ANNONS
|

Marita Vahlberg är stolt över sina våfflor. Många besökare berömmer henne när de kommer – och många återvänder till den gamla gården mellan Torup och Hyltebruk sommar efter sommar.

– Jag har ju ändå gräddat mina våfflor i över 30 år, så det vore väl fasiken om de inte var goda, säger Marita glatt när vi får en pratstund med henne.

Gården norra Glassbo där hon har sitt kafé har funnits i släkten i flera generationer, bland annat är Maritas farmor född här. 1983 tog Marita och hennes familj över. Då hade fastigheten senast varit i hennes pappas ägo.

ANNONS

”Mamma har funnits vid min sida hela tiden. Vi har verkligen gjort det här ihop under alla år, men nu gick hon bort i vintras.”

I mitten av 80-talet blev marken intill gården ett naturreservat: Lintalunds reservat. Plötsligt blev den lilla vägen i Glassbo väldigt trafikerad.

– Många stannade till här och frågade om reservatet. Det var då vi kom på att vi kanske skulle starta ett kafé.

Sagt och gjort. År 1989 (för övrigt samma år som internet uppfinns, Roxettes The Look toppar Billboardlistan och Globen invigs i Stockholm) börjar Marita grädda våfflor i skogen utmed riksväg 26 tillsammans med sin mamma. Och så har hon hållit på sedan dess, varje sommar under 31 års tid mellan maj och september.

– Mamma har funnits vid min sida hela tiden. Vi har verkligen gjort det här ihop under alla år, men nu gick hon bort i vintras. Hon blev 90 år.

Håller kurser i bakning

Totalt finns fyra hus på ägorna i Glassbo, och ett av dem tros (åtminstone delvis) vara byggt på 1600-talet. Det sägs faktiskt att Gustav ll Adolf övernattade på gården med sitt följe när han skulle till Halmstad för att sluta fred med den danske kungen Christian IV år 1619.

– Det här har vi gjort en utställning om som våra gäster kan titta på. Dessutom har vi ett annat litet museum där vi bland annat ställer ut gamla lantbruksredskap.

ANNONS

Läs mer: Glassbo våffelstuga ställer ut kungligt

Marita har också en bagarstuga på gården med vedeldad ugn. Här bakar hon surdegsbröd, och då och då arrangeras inspirationskurser i bakning.

– Men det blir mest på våren och hösten, för på sommaren är det så fullt upp här.

Till kaféet kommer tyskar och danskar, svenskar på genomresa och svenskar som semestrar i Halland. Plus en hel del lokalbor.

– Det är fantastiskt för det har till och med börjat komma sådana som själva var här som barn, som nu har med sig sina barn. Det är människorna man möter som gör det här jobbet så härligt.

Marita Vahlberg

Ålder: 61 år.

Familj: Maken Leif, två söner och ett barnbarn.

Bor: I Haverdal och i Glassbo på somrarna.

Jobb: Timvikarie inom barnomsorgen + driver Glassbo våffelstuga sommartid.

Finaste sommarminnet: ”Jag jobbar hela sommaren, så jag kommer inte så långt. Men en god bok i syrenbersån eller en långpromenad tidigt en morgon på Haverdals strand är fint.”

Åker till skogen på sommaren

Vintertid bor Marita och hennes man i Haverdal vid kusten norr om Halmstad, men på somrarna bor de på gården vid kaféet. De gör med andra ord tvärtemot vad alla andra gör.

– Ja så är det! De flesta åker ut till kusten på somrarna, vi åker in i skogen.

Marita har två söner, en av dem bor i Jämtland och kan av förklarliga skäl inte jobba särskilt mycket i Glassbo. Men den andre hjälper till när han kan.

– Vi bodde hela familjen i Jämtland under många år och då reste vi ner hit på somrarna för att driva kaféet. Nu är det lite närmare.

ANNONS

En detalj som kan vara värd att nämna i sammanhanget är att Marita faktiskt själv är född på våffeldagen den 25 mars. Men särskilt förtjust i våfflor är hon inte ändå – sin födelsedag och sitt yrke till trots.

– Haha nej, det kan väl bli ett hjärta någon gång ibland men man har kanske blivit lite mätt på dem genom åren.

Glassbo våffelstuga

I juni har våffelstugan öppet tisdag till söndag. Från den 1 juli till 9 augusti är det öppet varje dag i veckan. Från den 11 augusti till den sista augusti är öppettiderna återigen tisdag till söndag.

För mer info om öppettider besök glassbovaffelstuga.com.

Tre sommartips

”Badhålan i Rydöbruk är jättefin.”

”Lahultsboden, också i Rydöbruk, är toppen. De har loppis och säljer fårskinn och annat trevligt.”

”Tiraholms Fisk är ett bra utflyktsmål. Det ligger så vackert vid Bolmen och maten är god.”

ANNONS