Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På golvet framför spisen, med blodstänk på golv och köksluckor, hittade polispatrullen som först var på plats den misshandlade kvinnan. Bild: Polisen
På golvet framför spisen, med blodstänk på golv och köksluckor, hittade polispatrullen som först var på plats den misshandlade kvinnan. Bild: Polisen

Mannen fick ”blackout”, slog sin sambo medvetslös och spräckte skallen på sitt 9-månader gamla barn

Mannen som illa misshandlade sin sambo och orsakade skallskador på sin 9 månader gamla son, döms till fyra års fängelse.

Under rättegången, samt vid tidigare polisförhör med honom, hävdade den 39-årige mannen att han han endast utdelade två slag, mot sin sambo och att han aldrig slog barnet.

Kvinnans vittnesmål är diffust, eftersom hon föll i medvetslöshet redan efter första slaget. Hon minns endast att hon hade sonen i famnen och att hon sen vaknade upp på golvet, med blod rinnande från olika ställen i ansiktet.

Kvinnans egen ljudinspelning av våldet gav för rättens ledamöter bevis för att våldet var omfattande och grovt: ”...där man kan höra betydligt fler slag än två utdelas med kraft”.

Efter en tidigare misshandel hade hon fått rådet att sätta på sin mobil på inspelning, om det skulle uppstå en hotande situation ihop med mannen.

HP har tidigare berättat om misshandeln, vilken utspelade sig en kväll i början av februari i år i en lägenhet i Rydöbruk. Mannen larmade själv SOS och berättade att han slagit sin sambo, och att även den 9 månader gamla sonen var skadad och ville att ambulans skulle komma.

Läkarjournalerna berättar om mammans uppsvullna ansikte, med sår på flera ställen fick sys ihop. Vid rättegången för ett par veckor berättade hon om tinnitusliknande symptom som hon hade kvar. Sonen hade två sprickor i skallen, varav den ena med ett fem centimeter brett löst benstycke och i anslutning till detta en blödning mellan kraniet och hjärnan. Vid rättegångstillfället var det oklart om barnet skulle få bestående men.

Av polisutredning och vittnesmålen från de inblandade framgår att paret hade ett spänt förhållande. De höll på att separera men bodde fortfarande i samma lägenhet eftersom kvinnan ännu inte, som det var meningen, lyckats få tag på en egen.

Den våldsamma misshandeln i februari föregicks av att kvinnan och barnen tillbringat helgen hos morföräldrarna till barnen. Sambon hade hämtat dem och vid hemresan hade man kivat med varandra om småsaker. Väl hemma i lägenheten beskriver mannen - i det första förhör som hölls med honom - samtalstonen som provocerande. I polisutredningen nämns också att mannen efter första slaget ”fick en blackout”.

Det fyraåriga fängelsestraffet innefattar ”vållande av grov kroppsskada” mot barnet. Rätten är osäker på huruvida mannen slog sonen eller inte. Skadorna kan ha uppstått då kvinnan föll eller tappade greppet om honom. Men mannen har, enligt tingsrätten, ”medvetet tagit en risk av allvarligt slag och att det orsakat sonen skadorna”.

Paret hade bott i samhället under ett par månader och innan dess flitigt flyttat runt, med adresser i Småland och Västergötland. Mannen är tidigare ostraffad.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här