Svartvitt foto från länsstyrelsen upptäckt av pannrummet i Långaryd, som var miljö för katter som hölls inlåsta.
Svartvitt foto från länsstyrelsen upptäckt av pannrummet i Långaryd, som var miljö för katter som hölls inlåsta. Bild: Länsstyrelsen

Man i 70-årsåldern bröt mot djurförbud – hade sina katter i låst pannrum

En Hyltebo i 70-årsåldern åtalas för att ha hållit fem katter i sitt hus och ytterligare katter vid ett torp i närheten.

ANNONS
|

Mannen hade inte riskerat att ställas inför tinget, vilket han nu gör, om han inte haft en lång historia bakom sig med inspektioner – med efterföljande djurförbud – utförda av länsstyrelsens kontrollanter.

Det tidigaste årtal som redovisas i polisens utredning om katterna är 2015. I början av det året förbjöds mannen att ha nötkreatur på sin gård, som ligger i Långaryd. Det var efter att han ”i flera år allvarligt försummat skötseln och tillsynen” av sina djur.

Det faktum att han också höll katter utan att sköta dem i enlighet med djurskyddslagens bestämmelser, uppmärksammades under hösten 2017. Trots flera beslut om avlivningar av misskötta katter, dök det upp nya hos mannen. I början av 2019 kom förbudet mot honom att över huvud taget ha något slags djur hos sig.

ANNONS

Brottet mot detta, mot djurskyddslagen, som han nu misstänks och åtalas för härrör från en inspektion i december 2019. När länsstyrelsen knackade på hos mannen var det ingen som svarade. Genom källarfönstren syntes att det fanns katter i ett pannrum. Inspektörerna bröt upp dörren med hjälp av medföljande polis. Väl inne i huset fann man mannen, som man beskriver ha ”gömt” sig i bostaden.

Katterna i pannrummet var inlåsta där. Det fanns ingen kattlåda och både gammal och ny avföring låg på golvet. En stor säck med kattfoder stod utanför pannrumsdörren.

Mannen har förklarat att katterna från början var kringstrykande, som han börjat mata och sedan tagit hand om. De är det enda sällskap han har, uppger mannen som bor ensam.

ANNONS