Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Man åtalas för mordbrand och grovt olaga hot i Landeryd

Den man i 20-årsåldern som suttit häktad misstänkt för mordbranden i Landeryd den 1 mars åtalas nu av åklagare. Förutom mordbranden åtalas han även för flera brottspunkter endast ett par dagar tidigare.

Mannen greps första gången den 25 februari. Enligt åklagare Klas Lundgren har mannen, medan han var beväpnad med en kofot och en kniv, tvingat sig in i en lägenhet. När han inte fick den narkotikaklassade medicin han önskade få hotade han en av de boende till livet. Han blev dock snart utkastad ur hemmet men valde på vägen ut att förstöra ytterdörren med kofoten och kniven.

Mannen i 20-årsåldern anhölls dagen efter, men släpptes redan på söndagen. Två dagar senare menar åklagaren att han startade den brand som slukade hela huset med tre lägenheter och en tom butikslokal som skulle bli en obemannad mataffär.

Hus och egendom totalförstördes

Huset på Centrumvägen i Landeryd gick aldrig att rädda, utan räddningstjänsten fokuserade enbart på att hindra spridningen till andra hus. Medan elden fortfarande härjade i bostaden greps mannen som senare anhölls och häktades. Han har sedan i väntan på åtal suttit häktad.

Enligt åklagare har den anlagda branden inneburit fara för andras liv och hälsa och omfattande skador av annans egendom har förstörts. Bland skadorna räknas fastighetsägarens byggnad, de boendes egendom samt flera katter som gick förlorade i branden. Egendomen som gick förlorad värderas enligt åklagaren till flera miljoner.

”Brottet är att anses som grovt eftersom branden anlagts i tätbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig”, skriver åklagaren i åtalshandlingarna som lämnades in till Halmstad tingsrätt på torsdagen.

Fyra tändare bland beslagen

Bland bevisningen finns förutom en rad förhör med målsäganden och vittnen även teknisk bevisning. Vid första händelsen hänvisar åklagare till foton från platsen, larmsamtal från offren samt beslag av både kniv av kofot. Listan över bevisning gällande den grova mordbranden är längre och innehåller bland annat undersökning av brandplatsen, yttranden från räddningstjänsten om spridningsrisken samt ett beslag på fyra tändare.

Den åtalade är känd av polisen sedan tidigare och har i ett annat fall som inväntar huvudförhandling nyligen åtalats för stöld, penningtvättsbrott och ringa narkotikabrott. Den huvudförhandlingen har tidigare skjutits upp och kommer nu att tas i samband med det nya åtalet.

Den åtalade mannen har nekat till samtliga nya brott han åtalas för.

LÄS MER OM MORDBRANDEN I LANDERYD:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!