Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maj Brodin Johansson lämnar Moderaterna och sina politiska uppdrag efter det kritiserade inlägget i sociala medier. Bild: Lennart Hildingsson/HP arkiv
Maj Brodin Johansson lämnar Moderaterna och sina politiska uppdrag efter det kritiserade inlägget i sociala medier. Bild: Lennart Hildingsson/HP arkiv

Maj Brodin Johansson tvingas lämna sina uppdrag: ”Islamister påverkar Moderaterna”

Maj Brodin Johansson, toppmoderat i Hylte, tvingas lämna alla sina politiska uppdrag. Detta efter att ha delat ett kritiserat inlägg i sociala medier.
– Jag känner det som att islamister påverkar Moderaterna i Halland, säger Brodin Johansson, som i sin tur väljer att lämna partiet.

Ledningen för Moderaterna i Halland har under fredagseftermiddagen haft ett möte med Maj Brodin Johansson.

Bakgrunden är det inlägg hon delat i sociala medier, där en skolanställd i Hylte kommun hängs ut som islamist, kapabel att döda sina barn.

– Vi ville höra Maj Brodin Johanssons sida av det hela innan vi bestämde hur vi skulle agera. Efter samtalet bad vi henne att lämna sina politiska uppdrag – vilket hon också gjorde, säger distriktsordförande Lars Püss (M).

Varför landade ni i att hon skulle kliva av?

– Det är samma ställningstagande som vi gjort tidigare. Vi tycker inte att hennes agerande är förenligt med hur moderater förväntas bete sig. Som representant för vårt parti ska man inte hänga ut enskilda personer, och framförallt inte deras barn, så som Maj har gjort.

Vid Hyltemoderaternas årsmöte för en månad sedan valdes Maj Brodin Johansson till ordförande för partiorganisationen i Hylte.

LÄS MER: Ledande hyltepolitiker sprider uppgift om skolanställd: ”Han kan döda barn”

”Islamister påverkar Moderaterna i Halland”

Maj Brodin Johansson säger till HP, att hon efter uppmaningen att lämna sina uppdrag, själv valde att lämna Moderaterna.

– Jag vill inte tillhöra ett parti som fegar ur eller lägger sig platt för andra krafter, som råder starkt i vårt land just nu, säger hon.

Vilka krafter är detta?

– Jag anser att det är islamister. Jag har kontakter med väldigt många människor som har långt mycket mer på fötterna om islamister är vad jag har.

Hur skulle islamister påverka Moderaterna i Halland, menar du?

– Det är uppenbart.

Hur är det ”uppenbart”?

– Det är uppenbart genom att ”nu håller Maj Brodin på att lägga ut massa inlägg från bloggar som berör just politisk islam.” Jag har skrivit och delat jättemycket om det här. Och i Hylte har vi väldiga problem.

Men hur skulle islamisterna påverka Hallandsordförande Lars Püss agerande, menar du?

– Makt, förstår du. Makt kan göra att människor säljer sin själ. Men jag säger inte att Lars Püss själ är till salu, det vet jag ingenting om. Men jag tycker det verkar gå i den riktningen.

Vad har du för belägg för dessa påståenden?

– Jag har fått viss information. Men jag har för lite information just nu för att komma med några belägg för det.

Ska man då påstå en sådan sak utan att ha på fötterna? Att islamister påverkar beslut som fattas av ett etablerat politiskt parti?

– Jag känner det som att islamister påverkar Moderaterna i Halland. Det står jag för. Jag har varit tydlig med att jag inte kommer vara snäll mot Moderaterna efter detta.

”Misstag att dela inlägget”

Maj Brodin Johansson berättar att det var ett misstag att inlägget som nu har lett till att hon får lämna sina politiska uppdrag.

– Jag skulle naturligtvis ha tagit bort namn och bild på personen. Men jag brinner så mycket för den här frågan att jag inte tänkte på att det kunde uppfattas som att den enskilda personen och hans familj blev uthängd. Det var texten som jag tänkte på främst, och ville dela. Det här har jag bett om ursäkt för i radion.

Det är inte första gången som en politiker hamnar i blåsväder efter inlägg i sociala medier. Ska man inte vara extra försiktig med vad man delar när man är förtroendevald. Du var ju ändå toppmoderat i Hylte?

– Givetvis. Man ska inte hänga ut människor kors och tvärs. Hat och hot är inte schysst. Men vi uppmanas samtidigt att vara ute i sociala media och tala om vad vi står för. Jag har trott på att Moderaterna står för demokrati, är emot kvinnoförtryck, och för frihet, men helt uppenbart är partiet inte det. Den här frågan är rena dynamiten.

Kan man inte vara för demokrati och emot kvinnoförtryck utan att sprida den här typen av inlägg?

– Jo, jag säger ju att det var ett misstag. Jag var mån om att dela texten men tänkte inte på att en familj kunde hamna i kläm. Jag beklagar det.

”Islamism tas i allra högsta grad på allvar”

Lars Püss tillbakavisar Brodin Johanssons anklagelser och framhåller att Moderaterna har varit väldigt tydliga vad gäller islamism i Sverige.

– Det tas i allra högsta grad på allvar i partiet. Brodin Johansson blandar ihop att ta något på allvar och försöka göra något åt det, med att basunera ut något som hon uppfattar som en sanning, säger han och fortsätter:

– Att hänga ut enskilda människor är inte något som vi ägnar oss åt inom partiet. Det vi som politiker har ansvar för är att hitta ett system för lösa problemen på legal väg.

Att partiet skulle ha påverkats av ”andra krafter”, i beslutet att uppmana henne att lämna sina uppdrag, dementerar han å det starkaste.

– Så är det i högsta grad inte. Väldigt långt därifrån. Men jag känner igen argumentationen. Bara för att man inte aktivt utåt syns agera i frågor, innebär det inte att man inte gör något. Det är inte så politik fungerar. Det handlar väldigt ofta om individer, och då handlar det om att ha respekt för dem.

LÄS MER: Distriktets Lars Püss (M): ”Vi tar starkt avstånd från hennes agerande”

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!