De tog varandra. Moderaterna (Bo Gunnar Åkesson) och Centern (Lennart Ohlsson) har nu tagit i hand, om att ingå i ett valtekniskt och politiskt "ickesocialistiskt" samarbete i Hylte kommun.
De tog varandra. Moderaterna (Bo Gunnar Åkesson) och Centern (Lennart Ohlsson) har nu tagit i hand, om att ingå i ett valtekniskt och politiskt "ickesocialistiskt" samarbete i Hylte kommun.

M och C går i gemensam opposition

Det lokala partiet Kommunens väl kan komma att ansluta sig till den idag styrande Framtid Hylte, vilket skulle ge den S-ledda formeringen majoritet också under nästa mandatperiod.

ANNONS
|

KV:s överväganden, att man inte sagt ja till C och M i deras strävande att bilda en borgerlig allians, gör att Centerpartiet och Moderaterna nu bestämt sig för att bilda en allians och ett politiskt samarbete - med endast dessa två partier.

Detta inför fördelningen av politiker i styrelser och nämnder som kommer att göras under hösten.

– KV var inbjudna till vårt möte i torsdags kväll men kom inte. Tommy Edenholm var införstådd med att detta då skulle tas som ett svar till oss att Kommunens väl inte vill vara med, säger Lennart Ohlsson, från Centerpartiet.

Han är inte helt nöjd med detta.

ANNONS

– Med tanke på hur väl jag och Tommy Edenholm på senare tid kunnat komma överens och ha ett samarbete är jag besviken.

Bo Gunnar Åkesson (M), som i torsdags företrädde sitt parti, säger till HP om överenskommelsen med Centern, att det i Hylte "är viktigt med en aktiv ickesocialistisk opposition".

– Vi är glada över att vi kommit överens och hoppas på mycket på samarbetet, tillägger han.

Lennart Ohlsson uttrycker ungefär på samma vis, att man nu framför allt formerar en opposition som är "ickesocialistisk".

C/M-konstellationen kommer bland annat att lägga anspråk på posten som oppositionsråd i kommunen. Men alliansarbetet stannar inte vid en fördelning av poster.

– Vi kommer också, framöver, att ta fram en samarbetsplan för hur vi ska jobba tillsammans, berättar Lennart Ohlsson.

HP har under fredagen kontaktat både Tommy Edenholm (KV) och S-lägret.

Tommy Edenholm vill inte alls, förklarar han, prata om de diskussioner som pågår. Och då heller inte säga något om varför man inte slutit upp till C och M, vilka man valtekniskt samarbetade med efter förra valet.

Krister Mattsson, som leder S-delegationen, säger till HP att det finns "ett färdigt förslag" som nu i ska underställas partiorganisationen i olika nivåer, bland annat arbetarekommunens styrelse. Det sista av dessa möten hålls på tisdag.

ANNONS
ANNONS