Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Måste betala tillbaka rutavdrag

En kommunpolitiker i 70-årsåldern måste betala tillbaka 1 625 kronor som betalats ut till honom i rutersättning.

Det beslutar nu förvaltningsrätten efter att mannen överklagat skatteverkets beslut om återbetalning.

Mannen som driver ett bemanningsföretag begärde under 2012 ersättning för ett arbete som utförts av företaget på sin egen fastighet och där hans fru stod som köpare av tjänsten.

Arbetet handlar om stapling av ved utmed husväggen på fastigheten, något som enligt Skatteverket inte är avdragsgillt. "Ersättning för hushållsarbete medges inte för till exempel trädfällning och trädbeskärning och därför inte heller andra arbeten, som kan vara förenade med det, såsom klyvning, huggning eller stapling av ved", skriver Skatteverket i sitt beslut.

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och yrkade att beslutet undanröjes. Hans uppfattning är att arbetet är berättigat till skattereduktion och jämförde det med rengöring av en altan.

Förvaltningsrätten avslår dock mannens överklagan och ålägger honom att betala tillbaka summan inklusive ränta senast den sista januari.

Rätten räknar inte det utförda arbetet som sådant städ- eller renhållningsarbete som avses i inkomstskattelagen, eftersom det inte utförts i bostaden. Det kan inte heller vara trädgårdsarbete eftersom det då måste handla om "normalt, återkommande arbete av löpande karaktär som utförts i syfte att hålla tomten eller trädgården i acceptabelt skick".

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här