Lupiner hotar biologisk mångfald – Charlotte tar saken i egna händer

Traditionen att lägga sju midsommarblommor under huvudkudden kan snart vara ett minne blott – åtminstone om blomsterlupinen får härja fritt.
– Jag kände att jag var tvungen att göra något, säger lupinbekämparen Charlotte Andersson.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Många tycker att det är vackert när blomsterlupinen breder ut sig i vägdikena. Men vad de flesta inte känner till är att den i själva verket är förrädisk för våra inhemska ängsväxter.

– Det är lätt att tänka: ”Åh, vad fina de är!” Det har jag själv gjort hittills, men sedan läste jag på och insåg att det är en invasiv art som utgör ett hot mot våra vanliga ängsväxter, berättar Charlotte Andersson och fortsätter:

– Många känner nog inte till att lupinerna börjar bli ett problem som tränger ut andra vackra blommor såsom kärringtand, blåklockor och åkervädd som vi normalt njuter av.

ANNONS

LÄS MER:Därför utgör blomsterlupinen ett stort hot

Kunskapen om blomsterlupinens invasiva egenskaper gör att Charlotte oroas över hur det ser ut runt om i kommunen.

– Jag har pratat med vänner i andra delar av Sverige där vägdikena i princip är täckta av lupiner, och nu verkar lupinerna tyvärr vara på frammarsch även i Hylte, berättar hon.

Men i stället för att luta sig tillbaka och beskåda blomsterlupinens framväxt i den egna kommunen beslöt sig Charlotte för att ta saken i egna händer.

– När jag har cyklat omkring i närområdet har jag stannat till i vägdikena och plockat av blomställningarna. Men man kan inte ta med allt när man cyklar, så då har jag åkt några rundor med bilen och fyllt bilens bagage, säger hon och tillägger:

– På vissa platser är lupinerna så många att det känns övermäktigt att ta bort dem. Men då tänker jag att även om de redan är här så behöver de i alla fall inte ta sig ut på småvägar.

Den senaste veckan har Charlotte lyckats fylla flera stora plastsäckar med lupiner som hon sedan har lämnat på återvinningscentralen för förbränning. Nu hoppas hon att fler ska göra likadant.

– Till en början skulle jag vilja att alla människor som ser enstaka lupiner tar upp dem så att det åtminstone inte blir några nya lupinbestånd. Det är det allra viktigaste.

ANNONS

Så bekämpar du blomsterlupinen

Miniminivå: Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1: Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett och släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga lämna dem på återvinningscentralen så att de kan förbrännas i stället för att spridas vidare.

Nivå 2: Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Lämna sedan resterna till återvinningscentralen så att de kan förbrännas.

Nivå 3: Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller lämna dem på återvinningscentralen. Anledningen är att lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4: Slå med lie flera gånger i sommar (och nästa sommar).

Källa: Fältbiologerna

ANNONS