Lokstallet utökas med 120 år gammal ”finka”

Landeryds järnvägsmuseum har köpt en 120 år gammal tågvagn till sitt lokstall och ska nu rusta upp den anrika ”finkan” tack vare ett kulturarvsbidrag. Föreningen ger också ett nytt besked om årets tågdagar.

ANNONS
LocationLanderyd||

Tågvagnen HNJ 389 har köpts in från Järnvägsmuseet i Gävle. Det rör sig om en tvåaxlig, täckt godsvagn, en så kallad finka, som nu ska rustas upp till utställningsskick. Det ska bli verklighet genom ett kulturarvsbidrag på 74 000 kronor från Riksantikvarieämbetet.

– Det känns uppmuntrande. Vår förenings ambition är att matcha detta med att successivt kunna erbjuda ett allt intressantare järnvägsmuseum med kringmiljö som speglar Landeryds långa, pågående järnvägshistoria, säger Per-Yngve Bengtsson, ordförande i Landeryds järnvägsmuseum.

Med nyförvärvet har Landeryds järnvägsmuseum nu tre före detta HNJ-vagnar i sin fordonssamling. Nytillskottet byggdes redan år 1900 av Atlas i Stockholm, flerfaldig fordonsleverantör till HNJ (Halmstad-Nässjö Järnvägar).

ANNONS
”Vi vill att lokstallarna ska bli ett erkänt kulturellt besöksmål, i likhet med bonadsmuseet i Unnaryd”, har Per-Yngve Bengtsson, ordförande i Landeryds järnvägsmuseum, sagt i en tidigare intervju med Hallandsposten.
”Vi vill att lokstallarna ska bli ett erkänt kulturellt besöksmål, i likhet med bonadsmuseet i Unnaryd”, har Per-Yngve Bengtsson, ordförande i Landeryds järnvägsmuseum, sagt i en tidigare intervju med Hallandsposten. Bild: Isabel Bark/arkiv

– Vi har erbjudits vagnen på förmånliga villkor, vilket vi är glada för inte minst med tanke på att antalet bevarade järnvägsfordon från HNJ är mycket få. Nu ska vagnen renoveras i musealt lämplig omfattning, säger Per-Yngve Bengtsson.

Tågvagnarna kan användas för utställning

Ingen av tågvagnarna är tänkta att sättas i trafik men kan vid olika tillfällen dras ut i dagsljus och visas för allmänheten, exempelvis under Tågdagarna.

– Vagnarnas interiörer kan med belysning användas som bra utställningsytor för en del av alla de foton, affischer, handböcker och diverse järnvägsföremål som vi har, säger Per-Yngve Bengtsson.

De två första vagnarna har kunnat rustas upp tack vare 150 000 kronor i stöd från Södra Hestra Sparbank.

LÄS MER:150 000 till järnvägsmuseet genom satsning på ”bygdens pärlor”

Landeryds station har redan klassats som statligt byggnadsminne. Genom att dessutom utveckla museet och fortsätta satsa på Tågdagarna hoppas Per-Yngve Bengtsson att järnvägsmiljön i Landeryd kan bidra till en växande besöksnäring i Hylte kommun.

Besked om årets tågdagar

Förra året skulle Tågdagarna i Landeryd ha firat tioårsjubileum men evenemanget ställdes in på grund av coronapandemin. Årets upplaga är planerad till helgen den 4-5 september, men än så länge med reservation för att coronapandemin sätter stopp för planerna.

– Den 16 maj tar vår föreningsstyrelse beslut om Tågdagarna 2021 kan genomföras fullt ut, delvis genom ett mindre arrangemang, eller inte alls, säger Per-Yngve Bengtsson.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

ANNONS