Tågsläppet pågår både utomhus och inomhus under söndagen, men med coronaanpassningar enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner.
Tågsläppet pågår både utomhus och inomhus under söndagen, men med coronaanpassningar enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner. Bild: Malin Kettil/Elin Logara/arkiv

Lokstallet står redo för vårens ”tågsläpp”

Som en smygstart inför höstens planerade Tågdagar slår lokstallet i Landeryd upp portarna på söndag. Då anordnas det traditionsenliga tågsläppet, givetvis med coronarestriktioner.

ANNONS
LocationLanderyd||

– Tågsläppet alluderar ju på kosläppet och var tidigare en samordnad aktivitet bland museiföreningar över hela landet. Men det har man slutat med och nu är det upp till varje enskild förening att själva anordna. Vi tycker att det är en bra idé såhär på vårkanten, säger Per-Yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmuseum.

Ånglok, diesellok, rälsbussar och banarbetsmaskiner kommer att visas för allmänheten. Föreningen kommer förmodligen dra ut något fordon på vändskivan utanför lokstallet.

– Det pågår mellan klockan 10 och 16 under söndagen och är ett öppet hus där man kan gå in och titta på fordonen i lokstallet, cykla dressin, fika, köpa böcker och gå en tipspromenad genom samhället. Tipspromenaden passar både vuxna och barn, berättar Per-Yngve Bengtsson.

ANNONS
Per-Yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmuseum.
Per-Yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmuseum. Bild: Isabel Bark/HP arkiv

Bland de böcker och prylar som säljs finns en nyutgiven bok om Krösatåget. Den är skriven av Ingemar Lundin, som var vd för Jönköpings länstrafik under lång tid och mannen bakom Krösatåget. Medförfattare är lokföraren Magnus Lindman.

Landeryds järnvägsmuseum kommer att coronaanpassa helgens evenemang enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi lutar oss mot de bestämmelser som gäller för museer och vi tillämpar dem konservativt. Det finns tydliga skyltar och avspärrningar så att det inte ska uppstå någon folksamling, säger Per-Yngve Bengtsson.

Inne i lokstallet tillåts 25 personer åt gången, alla besökare uppmanas hålla två meters avstånd till andra sällskap och uteserveringen kommer att ha bordsbegränsningar.

Söndagens evenemang kan ses som en smygstart inför höstens planerade Tågdagar, den 4–5 september. Om årets tågdagar går att genomföra över huvud taget beslutas senare i vår.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS