Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lokala SD höll möte för 13 personer: ”Vi använde handsprit”

Sverigedemokraterna i Hylte höll ett fysiskt årsmöte med 13 deltagare, varav flera inbjudna gäster, och vid fotograferingen höll ledamöterna inte ett smittsäkert avstånd till varandra. Partiets Facebookinlägg väcker starka reaktioner bland politiker och andra invånare.
– Detta är ett hån mot alla som jobbar i sjukvården och räddar liv varje dag, säger kommunrådet Ronny Löfquist.

”Detta är totalt omdömeslöst. Vi är mitt i brinnande pandemi”, skriver kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) på Facebook efter att sett Sverigedemokraterna i Hyltes inlägg från söndagens årsmöte.

– Jag är inte nådig i min kritik. Detta är ett hån mot alla som jobbar i sjukvården och räddar liv varje dag. Det är också ett hån mot alla de pensionärer som kanske inte har kramat sitt barnbarn på ett år. SD fullständigt skiter i det, säger Ronny Löfquist.

”Omdömeslöst var ordet”

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig bland invånare: ”Otroligt ansvarslöst!”, ”Skandal är ordet”, ”Ett slag i ansiktet mot alla som har försökt skydda sig själv och andra och gjort stora uppoffringar i snart ett år”. Oppositionsrådet Anna Roos (C) instämmer i kritiken: ”Omdömeslöst var ordet.”

– Kritiken är samstämmig. Även medborgare som inte är politiker blir upprörda. Jag håller med en invånare som jobbar inom vården och skrev att de borde sätta sig i karantän i 14 dagar, säger Löfquist.

LÄS MER: Fortsatt ökning av antalet nya covidfall i Halland

LÄS MER: Jakten på det muterade viruset

Stina Isaksson, gruppledare i SD, tycker dock att man har rättat sig efter rådande coronarestriktioner och såg därför inget hinder för ett fysiskt sammanträde.

– Vi hade gott om avstånd. Vi hade en lokal för hundra personer och var bara 13 personer på plats. Vi använde handsprit och hade lagt ut munskydd på flera ställen.

Men ni hade inga munskydd på er under fotograferingen och stod väldigt nära varandra?

– Det var bara en ögonblicksbild och det var under några sekunder som vi stod ganska nära varandra. Alla som kom på mötet var friska.

Tog alla mötesdeltagare, inklusive de inbjudna gästerna, ett coronatest före mötet?

– Nej, men alla var symptomfria och har varit en längre tid. Då tänker jag att det inte är någon fara. Vi uppmanade alla som skulle komma på mötet att stanna hemma om de har symptom.

Detta är ett hån mot alla som jobbar i sjukvården och räddar liv varje dag. Det är också ett hån mot alla de pensionärer som kanske inte har kramat sitt barnbarn på ett år.

Stina Isaksson hävdar att SD Hylte var tvungna att hålla årsmötet fysiskt.

– Ett årsmöte får inte hållas digitalt i och med att det är personval under mötet. Jag får utgå från vad advokaten för vårt parti säger. Ett årsmöte, distriktsårsstämma, styrelsemöte och möte med fullmäktigegruppen omfattas inte av begränsningarna om åtta personer eftersom det inte räknas som allmän sammankomst.

Årsmöten får hållas digitalt

Men enligt Micael Arnström (S), ordförande i Hylte kommunfullmäktige, stämmer inte hennes påstående om att politiska partier inte får lov att hålla sina årsmöten digitalt.

– Jo, det får man. Inom Socialdemokraterna har vi i princip alla årsmöten digitala, till och med distriktskongressen. Det finns programvaror som gör att man kan ha slutna voteringar i en digital miljö. Det som kan vara ett problem är att du måste ha en uppkoppling som gör att du kan delta, säger Micael Arnström.

”Alla var symptomfria och har varit en längre tid. Då tänker jag att det inte är någon fara”, säger Stina Isaksson, gruppledare för SD i Hylte, om att årsmötet hölls fysiskt. Bild: Roger Larsson
”Alla var symptomfria och har varit en längre tid. Då tänker jag att det inte är någon fara”, säger Stina Isaksson, gruppledare för SD i Hylte, om att årsmötet hölls fysiskt. Bild: Roger Larsson

Hans eget parti kommer att hålla sitt årsmöte digitalt i mars. Sedan i höstas har Socialdemokraterna i Hylte helt och hållet gått över till digitala möten.

– Vi försöker följa restriktionerna och jobba hemma så mycket det går. Våra gruppmöten inom Framtid Hylte har vi digitalt i Zoom. Det funkar hjälpligt och blir inte samma sak som att träffas, men man får gilla läget, menar Ronny Löfquist.

Får ni som ingår i politiska partier särskilda råd från Smittskydd Halland?

– Nej, vi omfattas av de generella reglerna som innebär att man just nu ska minimera sociala kontakter. SD går emot precis varenda restriktion genom det här mötet. Dessutom är SD Hyltes näst parti och bär ett förtroende från Hylteborna. De flesta av ledamöterna sitter i kommunfullmäktige, säger Löfquist.

Som Hallandsposten berättade för några dagar sedan har SD i Hylte drabbats av en avhoppshärva där flera tunga namn har lämnat partiet. Vid SD:s årsmöte valdes en ny styrelse och Stina Isaksson blev omvald som ordförande för SD Hylte.

– Det känns bra att vi kan sikta framåt, säger hon.

Fotnot: Hallandsposten har sökt svar från Sverigedemokraternas centrala pressavdelning om vilka riktlinjer partiet ger sina lokala avdelningar kring årsmöten, huruvida de ska hållas fysiskt eller digitalt. Pressavdelningen har i skrivande stund inte återkommit med svar.

LÄS ÄVEN:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här