Jan Liwenius (S) fick svar...
Jan Liwenius (S) fick svar...

Liwenius (S) fick svar om ridhuset – av Löfquist (S)

Det går inte i förväg med bestämdhet att säga om det är kommunen eller föreningen som blir skadeståndsskyldig vid en eventuell skada efter ett snöras från ridhuset i Rydöbruk.

ANNONS
|

Det är slutsatsen i svaret från Ronny Löfquist (S) på en enkel fråga om ett snörasskydd på ridhusets tak i Rydöbruk, inlämnad till kommunfullmäktige av partibrodern Jan Liwenius.

Den senare hade frågat om det blir Hylte kommun eller Hylte Ryttarförening som kan bli skadeståndsskyligt vid en eventuell skada på grund av snöras från ridhusets tak.

Ronny Löfquist framhåller att det inte finns något enkelt svar. Om skadan beror på en olyckshändelse uppstår inget skadeståndsansvar. Men om det kan fastställas att någon på grund av oaktsamhet har orsakat skadan kan ett skadeståndsansvar uppstå.

ANNONS

Denna någon kan vara fastighetsägaren, alltså kommunen, eller nyttjanderättsinnehavaren, som är föreningen.

För att någon ska bli skadeståndsskyldig krävs att skadan ska vara förutsebar och sannolik följd av oaktsamheten. Också underlåtenhet, till exempel bristande snöskottning, kan vara grund för skadeståndsskyldighet.

Enligt avtalet svarar föreningen helt för skötseln av anläggningen vilket omfattar vaktmästeriet i vars arbetsuppgifter snöskottning av tak ingår.

Kapitalkostnaderna står fastighetsägaren för. Det blir alltså kommunen som får betala ett nytt snörasskydd.

Omständigheter som kan påverka ansvarsfördelningen är byggnadens konstruktion och skick, om ridhuset är uppfört enligt gällande normer och om underhåll och reparationer har utförts i tid och på rätt sätt.

ANNONS