Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Livstidsutvisad gömde sig i Hylte

En polack som utvisades på livstid från Sverige 2003, tycks på senare år ha uppehållit sig - i varje fall en kortare period - på en ort i Hylte.

Det framgår av av polisutredningarna som hunnit göras kring den 45-årige mannen, sedan han för drygt en vecka sedan greps av gränspolisen vid Öresundsbron. Gripandet gjordes när han förde en lastbil till Sverige.

Mannen saknade riktiga transporthandlingar för sin last, vilket gjorde att polisen gjorde en slagning i sitt register utifrån hans körkortsuppgifter.

Man fann då att mannen för ett tiotal år sedan levererat sju kilo amfetamin till en annan kriminell person i en smugglings- och langarhärva i Bohuslän. I domen då mot den nu 45-årige polacken ingick livstids utvisning från Sverige; 2003 var han bosatt i Göteborgsområdet och utvisningen innebar att han aldrig mer skulle få sätta sin fot i landet.

I samband med att mannen nu begärdes häktad, två dagar efter anhållandet i Malmö 23 maj, fastslogs att han haft en adress i Sverige, en co-adress hos ett äldre par på en ort i Hylte kommun.

– Jag kan faktiskt inte redogöra för hur det närmare ligger till. Det var en uppgift som kom fram när han skulle häktas, säger kammaråklagare Tomas Olvyr från Malmö till HP.

Vid gripandet förklarade 45-åringen att han hade last i sitt fordon som skulle till Landskrona. När den var levererad skulle omedelbart vända och bege sig till Frankrike. Om utvisningen säger han att han trott att den blev överspelad i och med Polens inträde i EU 2004 och att han sedan dess varit i Sverige några gånger.

Han ska nu föras till rätten på onsdag, för brott mot utlänningslagen.

Vid sidan om detta kan HP avslöja att 45-åringen satt gripen i Polen 2010 för medverkan på nytt i narkotikasmuggling till Sverige. Hans roll då var enbart att sköta transporter av knark ut ur Polen och bröt då inte mot inreseförbudet i Sverige.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här